Top 3 trends in mobile app development in 2017

Al een aantal jaar houd ik de trends in de wereld van mobiele apps in de gaten. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Waren vijf jaar geleden zaken als geolocation en html 5 nieuwe trends, inmiddels zijn ze zo ver gemeengoed geworden dat we er niet eens meer bij stilstaan. Dit jaar wil ik me wagen aan de top trends voor mobile app development voor 2017. Ik ben benieuwd of deze 3 ontwikkelingen eind 2017 inderdaad de gespreksonderwerpen voor mobile app developers zullen zijn.

1: Meer augmented reality apps

Wie heeft zich dit jaar niet verbaasd over het succes van Pokemon Go? Op dit soort grote successen volgt al snel imitatie en innovatie. De lijst van augmented reality (AR) apps voor de iPhone alleen al, lijkt met de dag te groeien. Er bestaat al een top 40.
AR, een combinatie van virtual reality en GPS, wordt hot in 2017. Er zijn al veel augmented reality mobiele apps in de maak die verder gaan dan fun en spelletjes. Deze apps worden ontwikkeld voor sectoren als retail, industrie, life science en nog veel meer. In eerste instantie waren mensen bezorgd over het verzenden van hun GPS-locatie naar een server. Maar dankzij wearables, sensoren en Internet of Things (IoT) maken mensen zich hier minder zorgen over, wat me brengt bij de volgende trend.

2: Nog intelligentere apps

Het aantal op het internet aangesloten devices zal in 2017 naar verwachting de 28 miljard overschrijden. De omzet en winst van de IoT-industrie schiet sinds 2015 omhoog. Sommigen denken dat deze inkomsten eind 2017 verdubbeld zullen zijn. Als gevolg van deze mobiele app development trend, moeten ontwikkelaars voorbereid zijn op een toename in vraag naar apps die slimme sensoren gebruiken.
Het verschil tussen deze generatie slimme apps en de vorige, is dat ze sensoren en content delivery van elkaar scheiden en echt kunnen ‘nadenken’. Machine learning en kunstmatige intelligentie verwerken de context en locatie van een persoon of sensor (vaak in wearables) tot aanbevelingen. Dit ‘contextuele bewustzijn’ zorgt dat een app zoals Netflix een programmavoorstel kan doen, afgestemd op de aangemelde persoon en niet het hele huishouden. Dit is ook het mechanisme waardoor een gezondheids-app op een smartphone een voedingssuggestie kan doen aan een diabetes-patiënt om zijn bloedsuikerspiegel op niveau te krijgen na lichamelijke inspanning. Bereid je dus voor om in 2017 AI en machine learning te integreren in apps.
Het bedrijfsleven zal daarbij op zoek gaan naar ontwikkelaars die dit soort contextueel bewuste apps kunnen combineren met de big data die ze in huis hebben, wat leidt tot de derde trend.

3: Een kunstzinnige UX

User experience is de belangrijkste factor voor het succes (of het uitblijven daarvan) van een mobiele applicatie en dit zal niet anders zijn in 2017. En we zullen zien dat wat nu ‘trendy’ UX-kenmerken zijn, over een tijdje tot de basisonderdelen van UX behoren.
Het ontwerpen van een diffused background wordt steeds vaker toegepast door ontwikkelaars en zal de komende tijd gemeengoed worden. Diffused backgrounds voor apps, met ge-highlighte call-to-action tabbladen, knoppen en velden, zorgen ervoor dat gebruikers zich kunnen focussen op de belangrijkste functionaliteiten, waarbij de achtergrond voor minimale afleiding zorgt. Dit kenmerk is een gouden UX-standaard geworden. Grafisch ontwerpers zullen UX laten uitgroeien tot een ware kunstvorm. De dagen van simplistische platte apps zijn voorbij. Om tractie te genereren kijk je naar parallax graphics, grid-gebaseerde interface ontwerpen, split-screens, splash-schermen en visuals, en micro-interacties.

Tot slot (over enterprise apps)

Ik heb ook de voorspellingen van anderen gelezen en blijf tegenkomen dat enterprise apps echt groot gaan worden in 2017. Ik denk echter niet dat dit een trend voor 2017 is, maar een realiteit van 2016. In feite voelt het voor velen van ons bij OutSystems als een anticlimax om enterprise apps als trend voor 2017 te bestempelen. Ze zijn er namelijk al, en met het in 2016 gelanceerde platform OutSystems 10 kun je de mobiele enterprise apps bouwen waar zoveel bedrijven om staan te springen.
Auteur: Rodrigo Coutinho, mede-oprichter en hoofd productdesign bij OutSystems

Meer over
Lees ook
Onderzoek Pega toont aan: Intelligent Automation beschermt organisaties beter bij een toekomstige pandemie

Onderzoek Pega toont aan: Intelligent Automation beschermt organisaties beter bij een toekomstige pandemie

Intelligent automation speelt een belangrijk rol bij het vormgeven van de nieuwe manier werken na de pandemie, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Pegasystems Inc. De wereldwijde studie werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Savanta dat 3000 senior managers en IT-medewerkers heeft gevraagd naar hun gedachten en ideeën over de toekomstige rol van technologie...

Fundaments en CloudNation werken strategisch samen en versterken daarmee de Managed Cloud propositie

Fundaments en CloudNation werken strategisch samen en versterken daarmee de Managed Cloud propositie

Fundaments ziet al enige jaren een sterke groei in het belang van Public Cloud als waardevol platform voor het hosten van applicaties. Door een samenwerking te starten met CloudNation - expert en strategisch kennispartner in het accelereren van Public Cloud-transformaties - kan Fundaments haar Public Cloud-propositie verder verstevigen en versnellen.

Oprichters Yoast SEO nemen belang in WordProof

Oprichters Yoast SEO nemen belang in WordProof

Marieke van de Rakt en Joost de Valk, de oprichters en eigenaren van de populairste WordPress SEO-plugin Yoast met 10 miljoen+ gebruikers, hebben een belang genomen in de Nederlandse startup WordProof. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet naar de verdere ontwikkeling van het Timestamp Ecosysteem van WordProof om het internet met inzet van blockchain...