Qlik breidt datamanagement uit met Data Catalyst 4.0

Qlik levert nieuwe oplossingen voor datamanagement en analytics met de release van Qlik Data Catalyst 4.0. De nieuwste versie van Qlik's datamanagementproduct (tot eind 2018 nog bekend als Podium Data) biedt nu ondersteuning voor single server en AWS-gebaseerde architecturen. Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan de behoefte aan flexibele oplossingen voor het organiseren en analyseren van onbewerkte data uit uiteenlopende bronnen, ongeacht waar die zich bevinden. Het feit dat Qlik Data Catalyst 4.0 meer databronnen dan Hadoop ondersteunt, geeft bedrijven meer mogelijkheden op het gebied van datamanagement en zorgt voor een betere beschikbaarheid van analytics in de hele organisatie.

Qlik "Bedrijven willen al hun data optimaal gebruiken, ongeacht of die zich in de cloud, een datalake of een traditionele warehouseomgeving bevinden", zegt Paul Barth, Managing Director of Enterprise Data Management bij Qlik. "Qlik Data Catalyst is uitgebreid om tegemoet te komen aan de behoefte aan goed management van data op uiteenlopende locaties en in allerlei formaten. Dit zorgt ervoor dat de data van organisaties beter kunnen worden beheerd en daardoor meer waarde krijgen."

Qlik weet dat veel grote organisaties hun infrastructuur en vaardigheden hebben ingericht op het gebruik van interne Hadoop-clusters. Tegelijkertijd hebben veel andere bedrijven behoefte aan een eenvoudigere oplossing. Met Qlik Data Catalyst 4.0 kunnen klanten data op één server organiseren en beheren zonder een Hadoop-cluster nodig te hebben. In plaats daarvan wordt gebruikgemaakt van een platte HSQL-database onder Linux. Klanten kunnen er bovendien op vertrouwen dat de data goed beveiligd zijn, omdat het Linux OS standaard beveiligd is op een niveau dat ook door Fortune 500-bedrijven wordt gebruikt voor hun gevoelige gegevens en processen.

Andere nieuwe mogelijkheden in Qlik Data Catalyst 4.0 zijn koppelingen met de Amazon-cloud, met betere ondersteuning voor tijdelijke EMR-clusters en S3 en de mogelijkheid om te publiceren naar RDBMS (inclusief Redshift).

Uitgebreide datarelaties, vergaande integratie met het Qlik Analytics Platform en een betere gebruikerservaring

De nieuwste release van Qlik Data Catalyst bevat vele nieuwe functies waarmee gebruikers meer inzichten krijgen in hun huidige slimme datacatalogus.

Datarelaties: meer inzicht, meer actiegericht

  • Qlik Data Catalyst biedt de mogelijkheid om data-elementen af te leiden en te labelen op basis van structuur en context, met behulp van een nieuwe ‘relationship inference engine’. Deze metadata zijn vervolgens zichtbaar in de catalogus en kunnen met een klik worden gebruikt. Ze kunnen worden doorgestuurd naar Qlik Sense of apart worden gezet als nieuwe dataset of -groep voor analyse.
  • Daarnaast kunnen klanten met bedrijfscatalogi of modelleringstools hun bestaande relatiedefinities importeren in Qlik Data Catalyst.

Vergaande integratie met het Qlik Analytics Platform

  • Qlik Data Catalyst gebruikt datarelaties, uit zowel de nieuwe engine als andere tools, bij het publiceren van complete verzamelingen verwante datasets naar Qlik Sense. Daarmee kunnen gebruikers de geavanceerde augmented intelligence en machine learning van Qlik Sense eenvoudiger gebruiken voor data die afkomstig is uit Qlik Data Catalyst. Dit verbetert de datavaardigheden van gebruikers en verkort de tijd tussen eerste analyse en zakelijke besluitvorming.

Gebruiksvriendelijke frontend en betere gebruikerservaring

  • Beheerders beschikken nu over meer inzicht in en betere monitoring van data-voorbereiding, -levering en -analyse.