Octo transformeert vastgoed naar smart buildings met gebouwbeheer-software gebaseerd op low-code

mendixappplatform

  • Nieuwe apps voor capaciteit en reserveringen in gebouwen helpt tegen verspreiding Covid-19 
  • Tool van Octo gebruikt low-code om IoT sensoren, AI-oplossingen en geospatial data te integreren om vastgoedbeheerders op afstand inzicht te bieden
Mendix, onderdeel van Siemens en wereldwijd leider in enterprise low-code, kondigt aan dat Octo, Nederlandse leverancier van oplossingen voor smart buildings, het Mendix-platform gebruikt om op afstand gebouwbeheer en inspecties voor vastgoedbeheerders en - eigenaren mogelijk te maken. De oplossing van Octo integreert data van IoT-sensoren, kunstmatige intelligentie en technologie voor dronebeelden om klanten die honderden gebouwen in hun portfolio hebben te helpen asset management, digitale inspecties en predictive maintenance uit te voeren.
 

HeadsUpp: werkplek reserveringsapp  

De nieuwste oplossing van Octo is een Covid-gerelateerde applicatie genaamd ‘HeadsUpp’. Met deze reserverings- en notificatie-app kunnen gebouw- en office managers de bezettingsgraad en sociale afstand bewaken voor bedrijven die hun faciliteiten willen heropenen na de pandemie-gerelateerde lockdowns. HeadsUpp is binnen een week gemaakt en geïmplementeerd door Marieke Dijksma, de chief technology officer van Octo. De app vervangt de tijdrovende inspanningen van office managers, die Excel en e-mail gebruiken om verzoeken van medewerkers om op locatie te werken bij te houden.
 
“Door deze data om te zetten naar een eenvoudige, cloudgebaseerde app, kunnen we notificaties sturen naar medewerkers of klanten die anders op kantoor zouden aankomen, om vervolgens te worden afgewezen omdat de maximale capaciteit van het gebouw is bereikt”, zegt Dijksma. De app met AI-technologie bevat een algoritme om deze niet-gereserveerde aankomsten te volgen. Ook biedt het een micro-gerichte analyse van de aanwezigheid per dag of zelfs per uur. HeadsUpp deelt deze cijfers met gerelateerde organisaties, zoals cateringbedrijven, zodat zij hier rekening mee kunnen houden in hun planning. 
  
De oprichters van Octo, CEO Dirk Huibers en CTO Marieke Dijksma, zien HeadsUpp als een  oplossing waarmee MKB-bedrijven op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met hun platform en productaanbod. 
 
Voor grotere commerciële vastgoedbedrijven biedt de Octo-oplossing een gebruiksvriendelijk, door Mendix gebouwd dashboard om snel een ​​enorme dataset te bevragen, te contextualiseren en te sorteren, waardoor datagedreven inzichten worden geboden aan verschillende potentiële gebruikers, waaronder eigenaren, beheerders, aannemers en onderhoudsploegen. Klanten gebruiken deze inzichten om de operationele efficiëntie te verhogen, onderhouds- en huurbudgetten toe te wijzen en investeringsstrategieën te bepalen. In een specifieke use case konden klanten die vierkante meters huren op basis van tijd en gebruik, de lopende contractkosten met 10% verlagen door gebruik te maken van Octo’s platform voor kostenanalyse.
 

Vaardigheden low-code ontwikkeling transformeert studenten naar ondernemers

Oprichters Huibers and Dijksma hebben elkaar ontmoet als studenten Architectuur op de Universiteit van Delft en zijn hun carrière gestart als consultants. Toen ze een tool zochten om visuele presentaties van gestructureerde data te stroomlijnen en digitaliseren, maakten ze kennis met het low-code platform van Mendix. 
 
Huibers licht toe: “In onze vorige baan werkten we in Excel aan BigSheets. Het was zo traag en het deed niet wat we wilden. Een programmeur zei dat we onze bottleneck konden oplossen door het low-code platform van Mendix te gebruiken. Op deze manier konden we de functionaliteit creëren die we nodig hadden." Low-code is een visuele benadering van applicatieontwikkeling waarmee developers met verschillende ervaringsniveaus applicaties voor web en mobiel kunnen maken, met behulp van drag-and-drop-componenten en modelgedreven logica via een grafische gebruikersinterface.  
 
“Aangezien we van nature nieuwsgierig zijn, zijn we ermee aan de slag gegaan”, voegt Huibers toe. “We hebben zelf geleerd om met Mendix te werken en in de eerste week al nieuwe apps gemaakt. Hierdoor konden we ons bedrijf opschalen en Octo starten."
 

Integratie data Google Street View, Cyclomedia-beelddata en dronebeelden  

Voor onderhoud op afstand aan de buitenkant van gebouwen integreert Octo's platform data van Google Street View, Cyclomedia-beelddata, inspectie- en dronebeelden met open source tools voor beeldherkenning zoals PyTorch en TensorFlow. Hierdoor beschikt de klant over contextuele informatie over het gebouw. Gebruikers kunnen filteren op de afmetingen, de onderhoudsstaat en de materiaalsamenstelling van ramen, daken, buitenmuren, tuinen en bomen. Klanten ontvangen proactieve meldingen over kwaliteitsproblemen, zoals gebroken glas, scheuren in het metselwerk, doorhangende daken, vuil en graffiti of de locatie van bomen en takken.
 
“We creëren voor onze klanten inzichten op portfolioniveau waardoor ze strategische beslissingen kunnen nemen over uitgaven aan onderhoud”, zegt Huibers. Belangrijke inspectierapporten van derden blijven vertrouwelijk. En overbodige capaciteit bij de planning van onderhoudswerkzaamheden wordt verminderd. "Geïnteresseerde aannemers hoeven niet ter plaatse te komen om metingen uit te voeren voordat ze op het project bieden. De klant geeft die informatie van tevoren, waardoor iedereen reistijd bespaart."
 
Voor onderhoud van het interieur maakt Octo gebruik van IoT-sensoren binnen de gebouwen van de klant om warmte, temperatuur, vochtigheid, CO2-niveaus en de gebouwinfrastructuur te monitoren. Het platform kan ook de doorstroming van mensen in lobby's en conferentieruimtes volgen, zodat bezoekers in de besloten ruimtes 1,5 meter uit elkaar kunnen blijven. Octo heeft zijn platform ook gebruikt om voorkeuren voor interieurontwerp te registreren en infrastructuurproblemen op te sporen, zoals stilstaand leidingwater of waterdamp van units voor airconditioning die een broedplaats kunnen zijn voor bacteriën die mogelijk ziektes veroorzaken.
 
"Digitale initiatieven maken doorgaans gebruik van meerdere technologieën, waardoor data wordt omgezet naar actie", zegt Johan den Haan, chief technology officer bij Mendix. "In dit nieuwe tijdperk waarin we vooral thuiswerken, zijn we blij dat Octo met een open en schaalbare oplossing voorop loopt in het digitaliseren van commercieel vastgoedbeheer. Low-code is het belangrijkste software-platform waarmee bedrijven snel slimme apps kunnen bouwen met behulp van IoT, AI, machine learning algoritmes, API-connectoren en traditionele systemen om de fysieke en digitale wereld samen te laten smelten."
 
Lees meer over het Mendix Platform.

 

Lees ook
Nieuwe grafische interface op Aqira voor ultrasnelle analyse van sensordata

Nieuwe grafische interface op Aqira voor ultrasnelle analyse van sensordata

Hottinger Brüel & Kjær (HBK), specialist in testoplossingen voor geluid, trilling en mechanische en elektrische toepassingen, heeft een nieuwe versie van Aqira gepresenteerd, een web-based platform voor data-analytics en data process management, dat onderdeel is van het nCode softwareportfolio. nCode Digital Streams (DS) dat ontwikkeld is voor gebruik...

IKEA creëert customer experiences en communiceert productinformatie in 3D

IKEA creëert customer experiences en communiceert productinformatie in 3D

Mensen willen na het kopen van een product daar zo snel mogelijk gebruik van gaan maken. Daarom verwachten ze behalve een korte levertijd ook weinig gedoe bij het uitpakken en gebruiksklaar maken. IKEA anticipeert op deze behoefte met het creëren van customer experiences en het communiceren van 3D-modellen en assemblage-instructies. Als gastsprekers...

ServiceNow introduceert nieuwe versie van het Now Platform en biedt bedrijven onmisbare digitale tools om disruptie om te zetten in workflows

ServiceNow introduceert nieuwe versie van het Now Platform en biedt bedrijven onmisbare digitale tools om disruptie om te zetten in workflows

ServiceNow heeft vandaag de Now Platform® Quebec release onthuld. Deze nieuwste versie van het Now Platform bevat uitgebreide native AI-mogelijkheden en nieuwe low-code app-ontwikkeltools, waarmee klanten snel kunnen innoveren, een kortere time-to-value kunnen realiseren, productiviteit kunnen verhogen en betere ervaringen kunnen bieden.