‘Nagenoeg alle software is vanaf 2020 voorzien van AI’

AI_pixabay_GDJ

Nagenoeg alle software bevat vanaf 2020 kunstmatige intelligentie (AI). Naar verwachting is AI voor 30% van de CIO’s in 2020 uitgegroeid tot een top 5 investeringsprioriteit.

Dit voorspelt Gartner. Het onderzoeksbureau wijst op de snel groeiende populariteit van AI. De term ‘artificial intelligence’ kwam in januari 2016 in zijn geheel niet voor in de top 100 meest gebruikte zoektermen op de website Gartner.com. In mei 2017 was de term echter gestegen tot de zevende positie.

Uitgestelde aankopen door verwarring

Gartner wijst erop dat softwareleveranciers massaal willen profiteren van de populariteit van AI. Steeds meer leveranciers plakken daarom het label AI op hun oplossingen, zonder dat dit altijd te rechtvaardigen is. Hierdoor ontstaat verwarring bij kopers, die door de bomen het bos niet meer zien. Gartner waarschuwt dat kopers hierdoor geneigd zijn aankoopbeslissingen uit te stellen.

Gartner stelt dat softwarebedrijven die willen profiteren van de kansen die AI biedt drie aandachtspunten niet uit het oog zouden moeten verliezen:

1. Een gebrek aan differentiatie leidt tot verwarring en uitgestelde aankoopbeslissingen

Steeds meer startup en leveranciers stellen AI-producten te leveren, zonder zich hierbij duidelijk van elkaar te differentiëren. Inmiddels stellen volgens Gartner meer dan 1.000 leveranciers een ‘AI vendor’ te zijn of AI te hebben verwerkt in hun producten. Gartner is van mening dat bedrijven te makkelijk het label ‘AI’ op hun producten plakken, wat tot verwarring zorgt onder kopers en ertoe leidt dat aankoopbeslissingen rond AI worden uitgesteld.

2. Gebruik bewezen en minder complexe machine-learning technologieën

Veel ontwikkelingen op het gebied van AI, waaronder deep learning, staan volop in de belangstelling. Eenvoudigere technologieën die zichzelf in de praktijk hebben bewezen krijgen minder aandacht, waardoor het voor bedrijven vaak niet mogelijk is welke waarde dergelijke technologieën kunnen hebben. Gartner adviseert leveranciers dan ook in te zetten op de meest simpele aanpak waarmee zij kunnen voldoen aan de behoeften van klanten en niet voor de meest geavanceerde AI-technologieën.

3. Bedrijven missen de vaardigheden om AI-oplossingen te evalueren, bouwen en implementeren

Meer dan de helft van de respondenten in de Gartner’s '2017 AI development strategies survey' noemt de grootste uitdaging voor het uitrollen van AI het ontbreken van personeel met de juiste kennis en vaardigheden. Organisaties blijken vooral behoefte te hebben aan AI-oplossingen die hen ondersteunen bij het maken van beslissingen en processen kunnen automatiseren. Hierbij geven zij de voorkeur aan kant-en-klare in plaats van op maat gemaakte oplossingen.

Meer over
Lees ook
Bedrijven, instituten en overheden presenteren Nederlandse AI Coalitie

Bedrijven, instituten en overheden presenteren Nederlandse AI Coalitie

'Om te zorgen dat Nederland bijblijft in de race rond Artificiële Intelligentie (AI) wordt in oktober de Nederlandse AI Coalitie opgericht. Deze coalitie moet zorgen voor een gezamenlijke aanpak nu tal van landen hard aan de weg timmeren en een voorsprong nemen bij het aantrekken van talent en de ontwikkeling van nieuwe AI-toepassingen. ‘Juist...

'AI wordt bepalend voor verdeling welvaart'

'AI wordt bepalend voor verdeling welvaart'

‘Kunstmatige intelligentie (AI) is bepalend voor onze toekomstige welvaart en hoe deze wordt verdeeld. Het is geen trein die je aan je voorbij kan laten gaan om later alsnog in te springen.' Dat zei Cees Oudshoorn, voorzitter van de Taskforce AI en algemeen directeur van VNO-NCW donderdagmiddag op de Conferentie Nederland Digitaal in Hilversum. Brede...

SAS kondigt investering van 1 miljard dollar aan in kunstmatige intelligentie

SAS kondigt investering van 1 miljard dollar aan in kunstmatige intelligentie

SAS investeert de komende drie jaar $1 miljard in AI door middel van software-innovatie, onderwijs, aanbod van expert services en meer. Hiermee bouwt SAS voort op de sterke basis die het al in AI heeft, waaronder advanced analytics, machine learning, deep learning, natural language processing (NLP) en computer vision. Onderwijsprogramma's en expert...