Met Bomberbot leren kinderen in 1 week programmeren

Om kinderen van 7 tot 13 jaar in Nederland te leren programmeren organiseert Bomberbot deze zomer Codekampen door heel het land. Op de vijfdaagse kampen maken kinderen een eigen website en leren op speelse wijze de alledaagse technologie begrijpen en beïnvloeden.

In een wereld die steeds afhankelijker wordt van computers en software is het belangrijk dat kinderen leren programmeren. Kinderen weten precies hoe alledaagse apparaten worden gebruikt en swipen op laptops, tablets en smartphones als zij het een tweede natuur. De techniek en software die erachter schuilt is voor velen echter onbekend terrein.

Coderen in het onderwijs

Waar alle kinderen in Groot Brittannië sinds 2014 les krijgen in programmeren, is programmeertaal op Nederlandse scholen geen verplicht onderdeel van het curriculum. De Nederlandse startup Bomberbot zet zich in om kinderen op Nederlandse basisscholen te leren programmeren. Bomberbot voorziet leerkrachten van een lespakket met lesplannen, online gaming en actieve support. Zo hebben 90.000 leerlingen programmeervaardigheden ontwikkeld.

Toch zijn er veel kinderen die nog geen programmeeronderwijs krijgen, terwijl steeds meer ouders hun kinderen computervaardigheden willen meegeven. “Wij krijgen steeds meer aanvragen van ouders om workshops te organiseren voor kinderen tijdens schoolvakanties.” vertelt Cristian Bello, oprichter van Bomberbot. “Door Codekampen te organiseren in de zomer kunnen kinderen in een speelse omgeving leren programmeren terwijl ze plezier maken met leeftijdsgenoten.” Bomberbot organiseert de vijfdaagse Codekampen op diverse locaties, waaronder Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Leeuwarden.

Programma Codekamp

De trainers van Bomberbot hebben een ruime ervaring op het gebied van onderwijs en programmeren en brengen met hun achtergrond uiteenlopende kennisvelden samen: software development, onderwijs, kinderpsychologie en technische innovatie in onderwijs. De trainers verzorgen een gevarieerd programma voor een snelle leercurve. In éen week tijd leren kinderen van 7 tot 13 jaar computertaal voor games, apps en websites en bouwen een eigen website. Niet alleen wordt grammatica bijgebracht, ook ontwikkelen kinderen basiscompetenties van de 21ste eeuw zoals logica, problemen oplossen, creatief denken en samenwerken.

“Mijn zoon Elyas vindt het heel leuk, omdat hij het begrijpt en snel oppikt. Het geeft hem zelfvertrouwen zodat hij steeds gemotiveerd is om aan een nieuwe missie te beginnen.” zegt Anahita Visser, moeder van Elyas. Daarnaast besteedt Bomberbot aandacht aan ‘unplugged’ activiteiten, weg zijn van het scherm met binnen- en buitengames. Jongens en meisjes gaan een leerzame week vol codeplezier tegemoet.

Lees ook
Opleiding HBO-ICT op HU krijgt afstudeerrichting Applied Artificial Intelligence

Opleiding HBO-ICT op HU krijgt afstudeerrichting Applied Artificial Intelligence

De HBO-ICT van Hogeschool Utrecht (HU) start als eerste hogeschool van Nederland de richting Applied Artificial Intelligence voor de opleiding HBO-ICT. Hiermee speelt de HU in op de verwachte explosieve groei naar praktische experts op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). AI is inmiddels diep doorgedrongen in het dagelijks leven. “Het wordt...

InWork ondersteunt leven lang leren met InWork IT Academy

InWork ondersteunt leven lang leren met InWork IT Academy

IT-detachering- en outsourcingbedrijf InWork richt de InWork IT Academy op. Met deze academy biedt het bedrijf zijn werknemers werkplekonafhankelijke faciliteiten voor continu leren via e-learning. Met de InWork IT Academy kan InWork een persoonlijk leertraject bieden aan elke werknemer, ongeacht vooropleiding en werkervaring. InWork maakt hiervoor...

CyberPi leert basisschoolleerlingen programmeren

CyberPi leert basisschoolleerlingen programmeren

Stichting Cybersoek en haar partners XS4ALL en de Universiteit van Amsterdam lanceren het lesprogramma CyberPi als online leesboek. Met dit leesboek kunnen Nederlandse basisschoolleerlingen gratis en op een laagdrempelige manier leren programmeren. Sabri Muller (13) en Baran Dilber (12) volgden allebei vanaf 2016 de lessen CyberPi en hielpen door hun...