'IT-managers zetten DevOps in top 3 belangrijkste investeringen voor 2018'

development-pixabay-pexels

Het merendeel van de ontwikkelaars is tevreden over de omstandigheden op hun werkplek. Wel is er ruimte voor managers om de planning van softwareprojecten te verbeteren en in de ontwikkelcyclus meer ruimte in te plannen voor testfases. Zo blijken vertraging gedurende de planningsfase en onduidelijkheid over de richting van een softwareproject de grootste uitdagingen te zijn waar ontwikkelaars mee te maken hebben. Ook blijkt DevOps populair; het merendeel van de IT-managers geeft aan de DevOps in de top 3 belangrijkste investeringen voor 2018 staat.

Dit blijkt uit het 2018 Global Developer Report van GitLab, een platform dat ontwikkelaars helpt samen te werken aan softwareprojecten, onder 5.296 softwareprofessionals. Het gaat hierbij zowel om ontwikkelaars als IT-managers. 75% van de ondervraagde ontwikkelaars is van mening dat hun team over de benodigde middelen beschikt om succesvol te zijn. 68% stelt daarnaast realistische deadlines opgelegd te krijgen. Ruim de helft (53%) geeft aan zelden op kwaliteit te hoeven inleveren om deadlines te halen. 50% meldt daarnaast dat projectvereisten en deadlines vooraf aan een project worden vastgesteld.

Omarming van DevOps neemt toe

Ontwikkelaars blijken daarnaast DevOps in toenemende mate te omarmen, al bevindt de omarming van DevOps zich nog wel in een vroeg stadium. 23% van de ondervraagde developers noemt DevOps als hun ontwikkelmethodologie. GitLab verwacht dat dit percentage gaat stijgen, aangezien het merendeel van de ondervraagde IT-managers DevOps noemt als één van de belangrijkste drie investeringen voor 2018.

Tegelijkertijd geeft het merendeel van de ontwikkelaars aan dat een DevOps workflow tijdens het ontwikkelproces waardevolle tijd helpt te besparen. Teams die DevOps toepassen bevestigen hierdoor hun productiviteit te vergroten. Ontwikkelaars die aangeven meer dan 50% van hun tijd bezig te zijn met nieuwe projecten, geven twee keer zo vaak aan een duidelijke DevOps cultuur te hanteren dan teams die minder tijd besteden aan nieuwe projecten.

Open source projecten

Ook is er onder ontwikkelaars veel aandacht voor open source projecten, zoals Kubernetes en CoreOS. 92% van de respondenten noemt open source tools van belang voor software-innovatie. Bijna de helft van de ontwikkelaars geeft aan voornamelijk open source tools te gebruiken.

Meer over
Lees ook
Eficode achieves international security certifications

Eficode achieves international security certifications

Eficode has achieved ISO 27001 certification to reinforce its commitment to information security and compliance required in industry sectors such as financial and communications services.

Onderzoek Software Improvement Group onthult trends in softwarebouwkwaliteit en COVID-19’s impact op productiviteit software development

Onderzoek Software Improvement Group onthult trends in softwarebouwkwaliteit en COVID-19’s impact op productiviteit software development

De tweede uitgave van het jaarlijkse SIG Benchmark Report is gebaseerd op 11 jaar analyse van 36 miljard regels aan broncode van meer dan 280 technologieën.

‘Interne communicatie tussen security- en developer-teams schiet tekort in DevOps-transitie’

‘Interne communicatie tussen security- en developer-teams schiet tekort in DevOps-transitie’

Trend Micro presenteert onderzoeksresultaten die aantonen dat – ondanks de beloofde bedrijfsvoordelen van een DevOps-cultuur – de meerderheid van de ondervraagde IT-leiders gelooft dat communicatie tussen IT-security en softwareontwikkeling eerst aanzienlijk moet verbeteren om succes te kunnen boeken. In totaal namen 1.310 IT-besluitvormers...