‘iOS en Android ontwikkelen zich sneller dan ontwikkelaars kunnen bijhouden’

rp_101116_AppleDeveloper.gif

De mobiele platform iOS en Android ontwikkelen zich dusdanig snel dat ontwikkelaars het tempo nauwelijks kunnen bijbenen. Dit levert ontwikkelaars veel stress op. Stand-alone apps worden daarnaast steeds schaarser, aangezien apps met allerlei extensies te maken krijgen.
Dit concludeert Forrester in het rapport ‘Predictions 2015: Mobile Development Goes Composable, Contextual, And Cross-Touchpoint’. Het onderzoeksbureau onderzoekt in dit rapport met welke trends ontwikkelaars te maken krijgen. Sinds de vorige editie van het rapport in 2013 zijn maar liefst 4.000 nieuwe API’s beschikbaar gesteld. De ontwikkeling van mobiele platformen gaat volgens Forrester dan ook razendsnel. Zo snel zelfs dat ontwikkelaars moeite hebben het tempo bij te benen.

‘Basisfunctionaliteiten is niet langer voldoende’

Wie vandaag de dag een app ontwikkeld kan zich er niet vanaf maken met een app die uitsluitend de basisfunctionaliteiten biedt, iets wat tot niet al te lang wel kon. Gebruikers verwachten dat een app steeds meer features biedt, terwijl apps ook nog eens binnen korte tijd moeten worden ontwikkeld. Ontwikkelaars kiezen daarom steeds vaker voor bestaande front-end componenten, waarmee zij de ontwikkeltijd van apps proberen terug te dringen.
Stand-alone apps gaan uit het straatbeeld verdwijnen. Ontwikkelaars moeten rekening houden met allerlei extensies die invloed hebben op apps. Ook zijn steeds meer externe diensten beschikbaar waarmee apps moeten communiceren. Denk hierbij aan diensten als Google Now. Apple heeft daarnaast HomeKit en HealthKit ontwikkeld. HomeKit is een framework gericht op huishoudelijke automatisering, terwijl HealthKit de mogelijkheid biedt gezondheids- en fitnessapps met elkaar te laten praten. Deze nieuwe raamwerken bieden nieuwe mogelijkheden, maar vereisen wel dat apps met elkaar kunnen praten.

‘Ecosysteem staat centraal’

Als we kijken naar concurrentie in de mobiele markt valt op dat accessoires en ecosysteem steeds vaker de punten zijn waarop mobiele platformen zich onderscheiden. Apple en Google blijven op dit gebied de grootste spelers. De partijen concurreren met allerlei oplossingen met elkaar, zoals de Apple Watch en Android Wear of de Apple TV en de Android TV. De bedrijven richten zich op allerlei sectoren, variërend van de auto-industrie en domotica-industrie tot wearables. Het ecosysteem staat hierbij centraal. Alle oplossingen van de bedrijven moeten probleemloos met elkaar kunnen communiceren. De organisaties proberen hierdoor een ecosysteem te ontwikkelen waar gebruikers aan worden verbonden. Het is immers wel zo handig als alle apparatuur naadloos met elkaar kan communiceren.

Meer over
Lees ook
The X Factor

The X Factor

Wat is dit mysterieuze element dat sommige producten enorm succesvol maakt, terwijl andere falen? Bestaat er een geheime saus, een 'X-factor', die succes in IT definieert?

GitLab maakt programma GitLab Commit - Virtual bekend

GitLab maakt programma GitLab Commit - Virtual bekend

Amsterdam, juli 2020 - GitLab heeft vandaag het programma voor GitLab Commit–Virtual bekend gemaakt; Gitlab’s eerste 24-uurs users event. Dit event waarbij DevOps strategieën en verhalen centraal staan, zal plaatsvinden op 26 augustus 2020.

Thinkwise low-code platform krijgt nieuwe universele gebruikersinterface

Thinkwise low-code platform krijgt nieuwe universele gebruikersinterface

Universal GUI biedt state-of-the-art gebruikerservaring op elk apparaat