Intel Data Platform helpt bij het ontsluiten van informatie in big data

Intel helpt bedrijven maximale waarde uit hun investeringen in big data te halen met de lancering van Intel Data Platform. Met deze opensource-softwaresuite wordt het eenvoudiger om big data om te zetten in waardevolle informatie. Ook nieuw is de Intel Data Platform: Analytics Toolkit, waarmee een complete omgeving voor visuele analyses en voorspellende modellering ontstaat. Hiermee kunnen waardevolle inzichten worden verkregen in de verborgen relaties tussen data.

Het Intel Data Platform is een open omgeving voor het importeren, beheren en analyseren van big data. De omgeving is gebaseerd op de Intel Distribution voor Apache Hadoop en biedt meer betrouwbaarheid, evenals beveiliging en ondersteuning. Het platform bevat ook diverse nieuwe mogelijkheden voor dataverwerking, waaronder streaming dataprocessing (in real-time), en interactieve en iteratieve analyses en visuele analyses ('graph processing'). Samen bieden deze tools nieuwe mogelijkheden om meer informatie en waarde te halen uit datasets. Met alleen Apache Hadoop is dit niet mogelijk.

Van hype tot werkelijkheid

"Nu big data zich ontwikkelt van hype naar werkelijkheid, helpt Intel bij het verminderen van de complexiteit en bij het creëren van een duidelijke meerwaarde ", zegt Boyd Davis, vicepresident en general manager van Intels Datacenter Software Division. "Het Intel Data Platform kan gezien worden als een soort besturingssysteem voor het verwerken van big data, dat een breed scala aan applicaties ondersteunt. Tegelijkertijd biedt het de beveiliging, betrouwbaarheid en gemoedsrust die geassocieerd worden met opensourceproducten."

Dankzij het gebruik van geïntegreerde frameworks voor realtime verwerking van datastromen, kunnen bijvoorbeeld detailhandelsbedrijven het Intel Data Platform inzetten om direct in te spelen op actuele ontwikkelingen. Wanneer bijvoorbeeld een beroemdheid op tv vertelt over een nieuw middel om af te slanken, zou dit direct kunnen doorklinken in sociale media. Door met het Intel Data Platform deze sociale media live te analyseren en die informatie vervolgens te combineren met gegevens over de actuele verkopen van dit product in de winkels en met de aanwezige voorraden, kan veel beter dan voorheen worden geanticipeerd op dit soort ontwikkelingen.

Het platform komt het volgende kwartaal beschikbaar in twee versies: een Enterprise Edition en een Premium Edition, elk met een eigen supportniveau. De Enterprise Edition biedt alle functionaliteit en is gratis verkrijgbaar. De Premium Edition kan op abonnementsbasis worden aangeschaft en biedt extra technische mogelijkheden, waaronder een uitgebreidere automatisering, proactieve beveiligingspatches en alerts, doorlopende verbeteringen aan de functionaliteit en technische ondersteuning per telefoon.

Verrassende antwoorden op onverwachte vragen

De huidige tools voor data-analyse zijn veelal in staat om antwoorden op de bekende vragen te geven, maar kunnen geen eventuele onverwachte relaties tussen data blootleggen. Om datawetenschappers te helpen om nieuwe kennis op te doen en deze verborgen relaties tussen data op te sporen, levert Intel het Intel Data Platform AT. Dit bevat softwaretools om de complexiteit, de inspanningen en de kosten van data-analyse te verminderen die doorgaans gemoeid zijn met kennisontsluiting en voorspellende modellering.

De toolkit bevat generieke algoritmen, zoals grafieken en netwerkgebaseerde clustering, die IT-teams makkelijk kunnen aanpassen. Deze algoritmen zijn algemeen genoeg om door diverse industrieën gebruikt te worden, inclusief financiële dienstverlening, gezondheidszorg en de detailhandel. De toolkit bevat ook een ontwikkelraamwerk om visuele analyses te combineren met klassieke ‘machine learning’-technieken. Hierdoor worden de ontwikkelinspanningen verminderd.

Datawetenschappers bij financiële instellingen kunnen met behulp van de toolkit meer inzicht krijgen in patronen tussen kopers, verkopers en transacties. Deze kennis kan vervolgens gebruikt worden om potentieel frauduleuze handelingen in een vroeg stadium te ontdekken. Met de klassieke aanpak voor het in kaart brengen van uitgavenpatronen van klanten, zou dit niet mogelijk zijn geweest.

Het Intel Data Platform AT bevindt zich momenteel in de bètafase en zal naar verwachting aan het eind van het tweede kwartaal commercieel beschikbaar komen.

Lees ook
Qlik vernieuwt big data-tools

Qlik vernieuwt big data-tools

Qlik blijft enterprise-klanten helpen bij hun end-to-end datamanagement en analytics oplossingen en heeft daarom deze maand zijn big data aanbod uitgebreid met een nieuwe versie van Podium Data en de Qlik Associative Big Data Index gelanceerd. Met dit vernieuwde aanbod optimaliseert Qlik op ambitieuze wijze de gegevensstroom voor enterprises, van ruwe...

'IT-managers zetten DevOps in top 3 belangrijkste investeringen voor 2018'

'IT-managers zetten DevOps in top 3 belangrijkste investeringen voor 2018'

Het merendeel van de ontwikkelaars is tevreden over de omstandigheden op hun werkplek. Wel is er ruimte voor managers om de planning van softwareprojecten te verbeteren en in de ontwikkelcyclus meer ruimte in te plannen voor testfases. Zo blijken vertraging gedurende de planningsfase en onduidelijkheid over de richting van een softwareproject de grootste...

Open Source Initiative viert 20ste verjaardag

Open Source Initiative viert 20ste verjaardag

Het Open Source Initiative (OSI) bestaat in 2018 twintig jaar. Om dit te vieren organiseert het OIS een reeks activiteiten. Zo wordt het succes van open source en het OSI gedurende geheel 2018 gevierd op evenementen wereldwijd. Daarnaast lanceert het OSI OpenSource.net en de OpenSource.net Community. Het OSI werd in 1998 opgericht om het bewustzijn...