Google introduceert Cloud Code

Google introduceert Cloud Code, een nieuwe set van plug-ins voor IntelliJ en VS Code. Cloud Code maakt het eenvoudiger om applicaties te ontwikkelen, debuggen en deployen op Kubernetes. Cloud Code is gepresenteerd tijdens Google Next ’19 in San Francisco.

De centrale tool voor softwareontwikkeling is de Integrated Development Environment (IDE). IDE’s zoals IntelliJ en Visual Studio Code helpen developers om productief te blijven terwijl ze code schrijven, samenvoegen en debuggen. Het nadeel van IDE’s is dat ze het beste werken met lokale applicaties. Dat is een uitdaging voor developers die cloud-applicaties ontwikkelen. Lokale omgevingen verschillen van cloud-omgevingen en dat kan zorgen voor fouten in latere fases in de ontwikkelcyclus.

Cloud-Code-615x357 Cloud Code voor VS code heeft een debugger voor een draaiend Kubernetes-cluster

De eerste release van Cloud Code heeft vooral als doel om het eenvoudiger te maken om applicaties te ontwikkelen die draaien op Kubernetes, inclusief Google Kubernetes Engine (GKE). Cloud Code is een aanvulling op VS Code en IntelliJ. Dankzij Google’s command-line containertools als Skaffold, Jib en Kubectl geeft Cloud Code voortdurend feedback tijdens het ontwikkeltraject.

Cloud Code maakt het ook eenvoudig om Google API’s te integreren in een applicatie en is ook toepasbaar in de beheerfase.

Sean McBrean, Product Manager, Google Cloud: “Nu steeds meer bedrijven applicaties verplaatsen naar Google Cloud, is het belangrijk dat developers en beheerders applicaties op een andere manier gaan ontwikkelen en beheren. Bij een cloud-migratie komt meer kijken dan het afscheid nemen van datacenters; het gaat ook om een snellere manier van werken, zonder in te hoeven boeten op betrouwbaarheid en security."