GitLab breidt functionaliteiten van DevSecOps-platform uit met release 13.0

GitLab heeft release 13.0 gelanceerd van zijn DevSecOps-platform. Daarmee stelt het organisaties in staat om zich snel en efficiënt aan te passen aan veranderende zakelijke uitdagingen. Met release 13.0 voegt GitLab nieuwe development-, operations- en security-mogelijkheden toe, zoals de weergave van epic-hiërarchieën in roadmaps, mogelijkheden voor samenwerking tijdens het ontwerp van applicaties en vulnerability management.

GitLab

Met deze nieuwe functionaliteiten kunnen organisaties bottlenecks en inefficiënties identificeren, een einde maken aan functionele silo’s en hun focus richten op het creëren van zakelijke waarde zonder concessies te doen aan beveiliging of compliance. Ook worden de Gitaly Clusters algemeen verkrijgbaar. Gebruikers kunnen daarmee een warme replica opslaan in de Git-repository om daarop over te schakelen als er een storing optreedt. Daarnaast is Auto DevOps uitgebreid, wat het gebruik van GitLab in Amazon Web Services (AWS) vereenvoudigt.

“GitLab is ’s werelds grootste volledig remote bedrijf zonder kantoren, met jarenlange DevOps-ervaring. We zetten ons eigen DevSecOps-platform in voor continue iteraties van nieuwe wijzigingen, functies en mogelijkheden. Op die manier kunnen we elke maand snel verbeteringen aan ons product aanbrengen”, zegt Scott Williamson, executive vice president product bij GitLab. “Release 13.0 is een belangrijke mijlpaal in ons streven om klanten een volwassener, integrale DevSecOps-oplossing aan te bieden waarmee ze efficiënt en slagvaardig kunnen reageren op de zakelijke uitdagingen van dit moment.”

Met release 13.0 breidt GitLab zijn integrale open core DevOps-platform steeds verder uit. Het combineert source code management (SCM) en continuous integration (CI) binnen één applicatie waardoor organisaties kunnen beschikken over meer zakelijke flexibiliteit, snellere samenwerking en verbeterde beveiliging en compliance. GitLab en zijn voortdurend groeiende community van channel- en technologiepartners helpen organisaties in alle delen van de wereld met het vergroten van hun veerkracht en reactievermogen.

Meer efficiëntie en flexibiliteit

Veel bedrijven streven naar het opvoeren van hun reactievermogen en efficiency. GitLab helpt hen met het stroomlijnen van bestaande processen voor softwareontwikkeling; het brengt voorheen in afzondering werkende teams bijeen via het geïntegreerde DevSecOps-platform. Belangrijke aandachtsgebieden en ontwikkelingsmogelijkheden zijn onder meer:
Value Stream Management: stelt gebruikers in staat om snel bottlenecks en inefficiënties uit te lichten. Binnenkort kunnen Value Stream Analytics-stadia als workflow gevisualiseerd worden, wat dit nog verder zal vereenvoudigen.
Requirements Management: deze functie werd geïntroduceerd in release 12.10 en wordt voortdurend verder ontwikkeld. Requirements Management verbetert de traceerbaarheid van de relaties tussen objecten. Daarmee ontstaat een naadloze visuele workflow die zich richt op de volledigheid en compliance van ontwikkelingsprojecten.
Feature Flags: hiermee kunnen gebruikers het systeemgedrag wijzigen zonder code aan te passen. Voor toekomstige releases zijn de volgende functies gepland: A/B-tests op basis van feature flags, de mogelijkheid om feature flags te creëren op basis van samenvoegingsverzoeken en het filteren van feature flags op status.

Snelle samenwerking en DevSecOps-integratie

Een gemeenschappelijk overzicht van het hele ontwikkelingsproces tot en met het in productie nemen van applicaties, helpt om alle activiteiten van een team bijeen te brengen en gezamenlijk te werken aan zakelijke doelstellingen. GitLab bouwt voort op bestaande mogelijkheden die bijdragen aan gezamenlijke ontwikkeling en rapportage, en helpt met het organiseren en beheren van activiteiten op basis van onder meer epics en mijlpalen. Nieuwe en toekomstige mogelijkheden voor samenwerking en rapportage zijn onder meer:
Dashboards: het Operations-dashboard is nu nog sterker aanpasbaar en biedt daarmee ruimte voor meerdere variabelen. Het is nu mogelijk om beveiligingsdashboards te exporteren, zodat de samenwerkingsmogelijkheid wordt uitgebreid naar users die GitLab niet gebruiken. In toekomstige releases worden Kubernetes-clusters aan het dashboard toegevoegd. Gebruikers kunnen daarmee in één oogopslag alle gebruikte clusters en pods zien.
Ontwerpbeheer: GitLab heeft ontwerpbeheer naar core verplaatst om gebruikers tegemoet te komen die GitLab gebruiken voor design van producten als individuele contributors.
Alerts: Een nieuw geconsolideerd overzicht van alerts maakt het mogelijk om IT-alerts die uit verschillende bronnen zijn verzameld, binnen één interface te raadplegen.

Integrale beveiliging en compliance

De ingebouwde mogelijkheid om applicaties te testen binnen CI en hiermee eerder te testen op security in het development proces, helpt bedrijven om controlemechanismen voor de beveiliging en compliance integraal te omarmen binnen de softwareontwikkelingscyclus. Dit draagt bij aan reductie van risico’s en bespaart tijd, waardoor teamleden zich kunnen richten op bedrijfskritische behoeften. GitLab biedt functionaliteit voor static application security testing (SAST), detectie van secrets, dynamic application security testing (DAST), het scannen op afhankelijkheden, het scannen van containers en het scannen op licenties. Al deze functionaliteiten zijn aanwezig in het continuous integration/continuous delivery (CI/CD)-platform van GitLab op Ultimate/Gold-niveau.