Gewijzigde richtlijnen voor Apple's App Store treffen appontwikkelaars

app-store-logo-2017

Gewijzigde richtlijnen van Apple voor de App Store blijken een flinke impact te hebben op appontwikkelaars die zich richten op het mkb. Deze ontwikkelaars bouwen in veel gevallen applicaties met behulp van componenten die zij voor verschillende klanten hergebruiken. Deze werkwijze is echter niet langer toegestaan.

Dit meldt TechCrunch. Apple kondigde in juni al aan de richtlijnen voor de App Store te wijzigen, met als doel de appwinkel op te schonen. De nieuwe richtlijnen bevatten een nieuwe regel die het verspreiden van apps die gebouwd zijn met een 'commerciële template of appgeneratiedienst' tegengaat. Regel 4.6.2 leek in eerste instantie vooral bedoeld om het aantal spamapps en apps van lage kwaliteit in de appwinkel tegen te gaan.

Ook kleinere bedrijven worden getroffen

Nu blijkt de richtlijn echter ook allerlei ontwikkelaars te raken die apps ontwikkelen voor kleinere bedrijven, en daarmee ook hun klanten. Verschillende ontwikkelaars hebben een waarschuwing van Apple ontvangen dat zij apps hebben gepubliceerd die zijn ontwikkeld met behulp van een commerciële template of appgeneratiedienst. Deze apps zullen vanaf 1 januari verbannen worden uit de appwinkel.

Een voorbeeld is Shoutem. CEO Viktor Marohic geeft tegenover TechCrunch aan dat de nieuwe richtlijnen in combinatie met de felle concurrentie in de markt het bedrijf ertoe gedreven hebben zijn activiteiten te staken. Het bedrijf heeft alleen nog een klein supportteam in dienst dat bestaande klanten ondersteunt. Een andere ontwikkelaar die door de nieuwe richtlijnen is getroffen is ChowNow, een bedrijf dat apps ontwikkeld voor restaurants. Het bedrijf werd eerder nog door Apple geciteerd in diens documentatie aangezien het bedrijf in een vroeg stadium Apple Pay had geïntegreerd in zijn appontwikkelplatform. Ook ChowNow is door Apple gewaarschuwd dat apps die het bedrijf heeft gebouwd niet aan de nieuwe richtlijnen voldoen.

Online petitie

Ook ontwikkelaar Bizness Apps wordt getroffen door de gewijzigde richtlijnen. Andrew Gazdecki, CEO van Bizness Apps is een online petitie waarin Apple wordt opgeroepen zijn werkwijze te wijzigen. De petitie is op het moment van schrijven bijna 1.300 keer ondertekend.

Lees ook
Chelsea Manning: 'Software ontwikkelaars hebben ethische code nodig'

Chelsea Manning: 'Software ontwikkelaars hebben ethische code nodig'

Software ontwikkelaars zouden net als onder andere artsen een ethische code moeten hebben. Een dergelijke ethische code moet ontwikkelaars bewuster maken van de consequenties die de software die zij bouwen kan hebben. Deze oproep deed klokkenluider en activist Chelsea Manning op SXSW. Manning ging op het podium in discussie met Sally Singer van Vogue...

JavaScript is voor zesde jaar op rij meest gebruikte programmeertaal

JavaScript is voor zesde jaar op rij meest gebruikte programmeertaal

JavaScript was in 2018 opnieuw de meest gebruikte programmeertaal. 69,8% van de ontwikkelaars programmeert in JavaScript. De programmeertaal blijft hiermee HTML en CSS net voor, die respectievelijk voor 68,5% en 65,1% van de developers wordt gebruikt. Dit blijkt uit de 2018 Developer Survey van Stack Overflow, waaraan in totaal ruim 100.000 ontwikkelaars...

'IT-managers zetten DevOps in top 3 belangrijkste investeringen voor 2018'

'IT-managers zetten DevOps in top 3 belangrijkste investeringen voor 2018'

Het merendeel van de ontwikkelaars is tevreden over de omstandigheden op hun werkplek. Wel is er ruimte voor managers om de planning van softwareprojecten te verbeteren en in de ontwikkelcyclus meer ruimte in te plannen voor testfases. Zo blijken vertraging gedurende de planningsfase en onduidelijkheid over de richting van een softwareproject de grootste...