Engelse vertalingen van Nederlandse praktijkrichtlijnen voor (maatwerk)software NPR 5325 en NPR 5326

nen-logo500300

Twee Nederlandse praktijkrichtlijnen (NPR) zijn vertaald naar het Engels. Het gaat om NPR 5325 en NPR 5326. NPR 5325 gaat over het overdragen van software en NPR 5326 over risicobeheersing bij de ontwikkeling van maatwerksoftware. Beide richtlijnen zijn vrij beschikbaar.

ICT-projecten kennen veel risico’s en bij de ontwikkeling van maatwerksoftware komen nog extra risico’s kijken. Dit komt onder meer door de grotere omvang en complexiteit van dit soort projecten. NPR 5326 geeft handvatten om deze risico’s te beheersen. Ook de overdracht van software kent uitdagingen. NPR 5325 zorgt ervoor dat bij een overdracht de kwaliteit en continuïteit van de software gehandhaafd blijft.

NPR 5325

NPR 5325 ‘Overdragen van software’ is een richtlijn voor het overdragen van software aan een andere organisatie, zoals een andere leverancier of ontwikkelaar. De richtlijn informeert over hoe bij de overdracht de kwaliteit en continuïteit van de software gehandhaafd blijft. NPR 5325 beschrijft drie onderdelen die hiervoor nodig zijn: beheerdocumentatie, broncode en rechten, en testmiddelen.

NPR 5326

NPR 5326 ‘Risicobeheersing bij ontwikkeling en onderhoud van maatwerksoftware’ zet bekende risico’s bij maatwerksoftware op een rij en legt de verbanden met de maatregelen die deze risico’s kunnen verminderen. De richtlijn gaat over de gehele levenscyclus vanaf het specificeren en ontwikkelen van op maat gemaakte software tot en met het beheer, onderhoud en vervanging. De praktijkrichtlijn is zowel interessant voor de opdrachtgevers en de opdrachtnemers van de softwareontwikkeling als de eindgebruikers en de beheerders van de ontwikkelde software.

Meer informatie

De Engelstalige versie van NPR 5325 en NPR 5326 is vrij beschikbaar op de website. Als lid van NEN Connect, is het ook mogelijk om de praktijkrichtlijnen kosteloos te downloaden bij NEN Connect. Voor informatie over NPR 5325 en NPR 5326 of over het normalisatieproces: Inge Piek, Consultant KID, telefoon 015 2 690 200 of e-mail kid@nen.nl.

Meepraten over de inhoud van normen
Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen waaronder NPR 5325 en NPR 5326? De normcommissie ‘Software en systems engineering’ houdt zich bezig met het ontwikkelen van Nederlandse richtlijnen en andere normdocumenten en beïnvloeden de internationale ISO/ IEC normen. Het werk omvat naast bovengenoemde praktijkrichtlijnen vele andere internationale normen, zoals de ISO 25010-serie (voor kwaliteit van software) en de 19770-serie (voor IT Asset Management). Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar kid@nen.nl.

Meer over
Lees ook
Breens Network breidt aanbod voor digitale werk- en leeromgeving uit met overname Educator

Breens Network breidt aanbod voor digitale werk- en leeromgeving uit met overname Educator

Breens Network heeft softwareontwikkelaar Educator overgenomen. Met deze acquisitie versterkt Breens Network haar positie als aanbieder van een veilige en betrouwbare werk- en leeromgeving in het onderwijs

Tableau introduceert gratis e-learningprogramma om professionals te helpen cruciale datavaardigheden aan te leren

Tableau introduceert gratis e-learningprogramma om professionals te helpen cruciale datavaardigheden aan te leren

Tableau Software, het toonaangevende analytics platform, biedt gratis online cursussen aan waarmee professionals zich datavaardigheden eigen kunnen maken. Deze vaardigheden zijn essentieel in de steeds vaker datagestuurde organisaties. Het e-learningprogramma Data Literacy for All voorziet in zeven trainingsmodules op verschillende competentieniveaus.

SAS neemt low-code bedrijf Boemska over  - Acquisitie versnelt AI-integratie in de cloud en in applicaties van derden

SAS neemt low-code bedrijf Boemska over - Acquisitie versnelt AI-integratie in de cloud en in applicaties van derden

SAS, marktleider in analytics, heeft Boemska overgenomen, een technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in het implementeren van low-code/no-code toepassingen en analytisch workload management voor het SAS®-platform.