Dijkhoff: ‘Ontwikkelaar kan aansprakelijk zijn voor schade die zijn product veroorzaakt’

portretfoto-dijkhoff-1

Softwareontwikkelaars kunnen op verschillende manieren aansprakelijk zijn door schade die ontstaat als gevolg van hun product. Het huidige aansprakelijkheidsrecht heeft ook betrekking op ICT-producten en -diensten.

Dit heeft demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gezegd in een reactie (pdf) op kamervragen van PVV-Kamerlid Lilian Helder, waarover Security.nl bericht. Helder vroeg de staatssecretaris of softwareontwikkelaars aansprakelijk zijn voor schade die ontstaat omdat zij geen updates hebben uitgebracht. Ook wilde Helder weten of het huidige aansprakelijkheidsrecht toereikend is voor ICT-producten en -diensten.

Wanprestatie

Dijkhoff stelt dat dit het geval is en de Nederlandse wet verschillende mogelijkheden biedt om softwareproducenten aansprakelijk te stellen door schade die hun producten veroorzaken. Dit kan onder andere op basis van wanprestatie indien de software niet voldoet aan de veiligheid die is overeengekomen of die de afnemer redelijker wijs mag verwachten.

De staatssecretaris wijst hierbij op Europese regelgeving waar momenteel aan wordt gewerkt. Deze regelgeving bepaalt dat indien een verkopers updates belooft of de consument die redelijkerwijs mag verwachten, deze ook geleverd moeten worden door de verkoper. Indien deze updates niet worden geleverd en hierdoor schade ontstaat, kan deze schade worden verhaald op de verkoper.

Productaansprakelijkheid

Daarnaast kan een ontwikkelaar aansprakelijk worden gesteld op basis van productaansprakelijkheid. De producent is volgens Dijkhoff aansprakelijk voor gebreken in de productie van, informatievoorziening rond of het ontwerp van een product. Indien de software niet de veiligheid biedt die hiervan verwacht mag worden, kan de ontwikkelaar hiervoor dan ook aansprakelijk worden gesteld.

Onrechtmatige daad

Tot slot kan sprake zijn van een ‘onrechtmatige daad’ indien een ontwikkelaar iets onrechtmatigs of verwijtbaars doet, waardoor de eindgebruiker schade leidt. Denk hierbij aan situaties waarin een voorhanden zijnde update niet wordt uitgevoerd. “De huidige wettelijke bepalingen laten de rechtspraktijk de ruimte om rekening te houden met specifieke kenmerken van software en ransomware, en met de verschillende verantwoordelijkheden van producent, leverancier en afnemer”, aldus Dijkhoff in de brief.

Lees ook
Codepeople start met detachering software-ontwikkelaars

Codepeople start met detachering software-ontwikkelaars

Codepeople is vandaag officieel van start gegaan met het detacheren van software-ontwikkelaars. Het bedrijf is een zusterbedrijf van het Bredase software testbedrijf Testpeople. Codepeople richt zich vooral op ontwikkelaars die een volgende stap willen zetten in hun ontwikkelcarrière, maar niet willen freelancen. Het bedrijf biedt ontwikkelaars naar...

Merendeel van ontwikkel- en security teams werken samen om veiligheid te vergroten

Merendeel van ontwikkel- en security teams werken samen om veiligheid te vergroten

Binnen 58% van de organisaties werken ontwikkelaars en security professionals samen om te bepalen welke beveiligingsproblemen prioriteit krijgen. Hierbij wordt vooral gekeken naar de ernst van het probleem. Ook noemt 43% van de IT-professionals het eenvoudiger om beveiligingsproblemen tijdens de ontwikkeling te verhelpen, dan via patches. Dit blijkt...

Vraag naar applicatie-ontwikkelaars met 13,1% gedaald

Vraag naar applicatie-ontwikkelaars met 13,1% gedaald

Met een groei van 17,9% is de ICT-sector één van de snelst groeiende sectoren in de Nederlandse arbeidsmarkt. De vraag naar ontwikkelaars van applicaties neemt echter opvallend af met een daling van 13,1% in aangeboden vacatures. Dit blijkt uit een analyse van zoekmachine voor vacatures Adzuna van de ontwikkelingen in de IT sector in de afgelopen 6...