DevOps zorgt voor innovatie, kostenverlaging en snellere time-to-market

DevOps, een ontwikkelmethode waarbij ontwikkelaars (developers) en systeembeheer (operations) nauw samenwerken, heeft voet aan de grond gekregen in Nederland. Meer dan 80 procent van de ondervraagden geeft aan al met DevOps aan de slag te zijn of dat op de planning te hebben.
Dit blijkt uit onderzoek van Rackspace onder ruim 200 Nederlandse organisaties. Veel organisaties worden vandaag de dag geconfronteerd met technologische uitdagingen. Vanwege de opkomst van flexibele start-ups, moet de gevestigde orde van bedrijven snel veranderen om niet achterop te raken in de digitalisering. Deze IT-verandering is nodig om innovatief te blijven en creëert mogelijkheden om de inkomsten, ervaringen van klanten en de interne processen te verbeteren. De ontwikkeling van DevOps is één van de mogelijkheden naar een gedigitaliseerde onderneming.

Helft is bekend met DevOps

Rackspace ondervroeg 222 IT-experts die werkzaam zijn bij Nederlandse organisaties met meer dan 250 werknemers. Bijna de helft van deze respondenten gaf aan bekend te zijn met DevOps. Voor 46 procent van deze groep staat DevOps voor een software-ontwikkelingsproces dat ontwikkelaars en IT dichter bij elkaar brengt. Bijna een kwart ziet DevOps meer als een culturele beweging waarbinnen operations en development hechter samenwerken om de business agility te vergroten. Slechts 9 procent beschouwt het als één van de buzz-woorden die de industrie rijk is momenteel.
Bert Stam, Regional Manager CEMA van Rackspace: “DevOps gaat over het aanwakkeren van innovatie en het stroomlijnen van processen die ervoor zorgen dat development en operations hand in hand gaan en zodoende bedrijfsdoelstellingen worden behaald. De resultaten uit dit onderzoek laten zien dat DevOps al goed in de belangstelling staat, maar er moet nog veel gebeuren om de voordelen hiervan aan een grotere groep duidelijk te maken. Teams die DevOps op een juiste manier inzetten, krijgen in de regel te maken met commerciële groei en dat is interessant voor elke onderneming.”

Software automatisch testen

Van de groep respondenten die al gebruikmaken van DevOps in zijn/haar organisaties doet 41 procent dat voor het automatisch testen van software, gevolgd door 38 procent die het inzet voor continue integratie. Zeker 31 procent van de huidige gebruikers in dit onderzoek zet DevOps in voor applicatie-monitoring en geïntegreerde deployment-planning.
34 procent van de respondenten geeft aan dat DevOps heeft gezorgd voor een snellere oplevering van nieuwe features en snellere time-to-market voor nieuwe software releases, terwijl 38 procent hierdoor sneller heeft kunnen voldoen aan de eisen van de business. Anderszins heeft de DevOps aanpak geresulteerd in meer stabiliteit, zowel op het gebied van applicaties (24 procent) als van de gehele operating-omgeving. Innovatie wordt door 28 procent als belangrijk voordeel gezien, terwijl 17 procent betere samenwerking tussen projectteams en reductie van de IT-kosten wordt gezien als direct resultaat van de inzet van DevOps.

Uitbesteding van DevOps

Ondanks dat samenwerking binnen de organisatie als belangrijk effect wordt benoemd, wordt er ook in Nederland op het gebied dan DevOps regelmatig samengewerkt met derden voor het outsourcen van DevOps-diensten. Zeker 72 procent van de respondenten die hiermee te maken heeft, geeft aan dat het kosteneffectiever is voor hen en hierdoor tijd en resources vrij zijn gekomen om juist innovatief te ondernemen.
Deze uitkomst sluit aan op recente voorspellingen uit het rapport van IDC Cloud FutureScape 2016. IDC verwacht dat in 2018 ten minste 65% van de IT-assets van bedrijven offsite in colocatie, hosting en cloud datacenters staan. Terwijl een derde van hun IT-personeel, medewerkers van third party-bedrijven worden.

Draagvlak creëren

Ondanks de duidelijke voordelen die DevOps met betrekking tot het versnellen van processen van bijvoorbeeld applicatieontwikkeling en samenwerking, zullen veel bedrijven eerst aan de slag moeten gaan met het creëren van draagvlak voor de culturele verandering die DevOps met zich meebrengt. Bijna een derde van hen die al met DevOps werken geeft aan dat vooral de business niet klaar was voor de verandering. Ook ontwikkelaars zelf staan niet altijd te springen om te veranderen. In 24 procent van de gevallen waren zij degenen die eerst overtuigd dienden te worden. Dit ligt gelijk aan het aantal respondenten dat aangeeft dat de implementatie van DevOps hen geen enkel nadeel heeft opgeleverd.
Bert Stam: “Steeds meer bedrijven komen tot het inzicht dat deze manier van werken een grote bijdrage kan leveren aan het IT-transformatieproces waarin ze zitten. DevOps stelt IT in staat om daadwerkelijk impact op de business te hebben. Het is eindelijk een methode waarmee IT zijn toegevoegde waarde kan laten zien op het gebied van verbeterde klantervaringen en toegenomen verkopen.”

Lees ook
'DevOps biedt grote voordelen'

'DevOps biedt grote voordelen'

Een van de meest besproken trends van de afgelopen tijd is DevOps. Ofwel het bij elkaar brengen van development en operations als het gaat om applicaties. John Michelsen, chief technology officer van CA Technologies, legt in een video uit waarom DevOps zo belangrijk is, welke voordelen organisaties met DevOps kunnen behalen en hoe zij deze voordelen...

Oracle vereenvoudigt het beheer van geclusterde MySQL-databases

Oracle vereenvoudigt het beheer van geclusterde MySQL-databases

Oracle introduceert MySQL Fabric. MySQL Fabric is een geïntegreerd systeem dat het eenvoudiger maakt clusters MySQL-databases te beheren. Het systeem voorziet in foutdetectie en failover en zorgt daarmee voor een hogere beschikbaarheid van databases. De schaalbaarheid wordt vergroot door geautomatiseerde data-sharding.MySQL Fabric kan worden gecombineerd...

IBM helpt bedrijven DevOps te omarmen

IBM helpt bedrijven DevOps te omarmen

IBM lanceert DevOps Innovation Services, een dienst waarmee IBM klanten softwaretools en ondersteuning biedt bij de overstap naar DevOps. Het bedrijf wil klanten hierdoor helpen hun ontwikkelproces te versnellen.DevOps is een ontwikkelaanpak die helpt sneller bedrijfsapplicaties te ontwikkelen. Ontwikkelteams werken nauw samen met operationele teams,...