Codeweek gaat van start

pixabay-code-820275_960_720

De Europese Codeweek is van gestart gegaan. Kinderen in heel Europa leren van 7 tot en met 22 oktober via uiteenlopende activiteiten programmeren en hacken, of werken op een andere manier aan hun digitale vaardigheden.

Codeweek wordt ook in Nederland georganiseerd; de kick-off van de Nederlandse activiteiten vindt vandaag plaats bij het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs in Den Haag. Hierbij wordt het plan ‘Samen Digiwijzer’ gepresenteerd, dat als doel heeft meer kinderen te bereiken om digitale ongelijkheid tegen te gaan. De digitale ongelijkheid dreigt te ontstaan aangezien naar schatting meer dan de helft van de basisscholen in Nederland in hun onderwijsprogramma nauwelijks aandacht besteed aan digitale vaardigheden.

Circle of Support

‘Samen Digiwijzer’ is een initiatief van CodePact, Mediawijzer.net en Kennisnet. Deze partijen willen gezamenlijk een ‘Circle of Support’ vormen en vanuit deze positie scholen helpen met het invoeren van digitale geletterdheid. In eerste instantie richten de initiatiefnemers zich hierbij op scholen die nog niet of nauwelijks actief zijn op dit gebied.

“Digitale geletterdheid wordt – naar het zich laat aanzien – een vast onderdeel van het curriculum. Veel basisscholen zijn al actief op het gebied van digitale geletterdheid, maar het is moeilijk om dit in alle leerjaren door te voeren”, zegt programmamanager Margreet de Vries op Codeweek.nl. In totaal zijn in Nederland circa 50 organisaties actief in de Codeweek. Zij organiseren van 7 tot en met 22 oktober allerlei activiteiten, waarover hier meer kan worden gevonden.