BSA | The Software Alliance start Fair Play-campagne in Nederland

bsafairplay

BSA | The Software Alliance lanceert zijn Fair Play-bewustwordingscampagne in Nederland. De campagne gaat in de eerste helft van 2014 lopen en is gericht op bedrijven door heel Nederland. Fair Play richt zich op het vergroten van de bewustwording rond het beter beheren en monitoren van software en licenties. Met de campagne wil de BSA de aandacht vestigen op de consequenties van het gebruik van illegale software. De organisatie zet social media, een aparte website, online advertenties, webinars, checklists, whitepapers en lokale acties op bedrijventerreinen in voor de campagne.

In 2014 staat sport hoog op de agenda met de winterspelen in Rusland, het WK Voetbal in Brazilië en de Tour de France. Tijdens de campagne benadrukt de BSA fair play voor wat betreft licentiebeheer. De overeenkomst met sport is duidelijk. Wie de regels van het spel niet wil volgen, moet niet meedoen en loopt het risico op een sanctie. Net als in de sportwereld vervult de BSA de rol van supporter van fair play. Daarnaast is de BSA zo nodig de scheidsrechter die ervoor zorgt dat een organisatie op een eerlijke manier met de juiste softwarelicenties werkt.

“Wie niet compliant is, speelt geen eerlijk spel in de richting van softwareleveranciers en de lokale economie. Door ons te richten op lokale bedrijventerreinen, willen we bedrijven laten zien dat BSA optreedt tegen bedrijven die niet eerlijk zijn en gebruikmaken van illegale software. Door bedrijven op te leiden via onze webinars, online tools en de website willen we hen helpen bij het beter begrijpen van de regels”, zegt Julian Swan, Director of Compliance Marketing, BSA EMEA.

Softwarepiraterij in Nederland

Volgens IDC was 27 procent van de software in Nederland in 2011 illegaal in gebruik (Global Piracy report 2011). Dit beïnvloedt niet alleen de omzet van softwarebedrijven door misgelopen inkomsten, maar zorgt ook voor risico’s bij bedrijven doordat ze niet-ondersteunde software uit verdachte bronnen gebruiken. Die kan gemakkelijk geïnfecteerd zijn met virussen en andere malware. Bedrijven lopen tevens de kans dat zij door de BSA juridisch worden aangesproken, wat kan leiden tot juridische en IT-kosten. Daarnaast zijn beheerders en leidinggevenden persoonlijk aansprakelijk te stellen voor het gebruik van illegale software in hun organisaties. De BSA looft beloningen uit voor meldingen van illegaal softwaregebruik tot een maximum van 10.000 euro.

“Software moet beschouwd worden als een strategisch bedrijfsmiddel voor organisaties van iedere omvang. Hiermee ontwikkelen zij producten, bieden zij diensten, ondersteunen zij de operationele processen en doen ze zaken op nationaal en internationaal niveau”, zegt Swan. “In Nederland zorgt een procent groei van legaal softwaregebruik voor 838 miljoen euro aan nationale productie, vergeleken met 194 miljoen euro als het gaat om illegale software. Dat wil zeggen dat officiële software zorgt voor 645 miljoen euro aan extra economische waarde.”

Compliancy-tools

Wanneer bedrijven vragen hebben over hun softwarelicenties, kunnen ze terecht op de BSA-website. Deze biedt tevens richtlijnen en hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat bedrijven compliant zijn. De bsabedrijfsindex.nl helpt bedrijven vast te stellen of ze over het juiste aantal licenties beschikken doordat ze eerder een software license statement hebben afgegeven aan de BSA. Daarnaast biedt deze index gedetailleerde bedrijfsgegevens, hulpmiddelen en kanalen om met de BSA in contact te komen.

Meer over
Lees ook
Softwareontwikkelaars verdienen meer dan artsen

Softwareontwikkelaars verdienen meer dan artsen

Softwareprogrammeurs doen het financieel goed. Het is op dit moment financieel gezien gunstiger om een programmeur te zijn dan een dokter. Dit blijkt uit een analyse van US News.De website heeft het salaris in kaart gebracht van de 100 best betalende banen in de Verenigde Staten dit jaar. Softwareontwikkelaars verdienen dit jaar met een gemiddeld salaris...

Dab Group voltooit wereldwijde implementatie van Infor 10x

Dab Group voltooit wereldwijde implementatie van Infor 10x

Infor, een leverancier van bedrijfssoftware, kondigt aan dat de Dab Group,  de implementatie van Infor 10x in 15 locaties verdeeld over 11 landen heeft voltooid. Het bedrijf maakte al gebruik van Infor LN, Infor ION en Infor Enterprise Performance Management (EPM) en zal gedurende 2014 naast Infor Expense Management (XM) ook Infor Ming.le gaan inzetten...

Randstad wint OutSystems Innovation Award

Randstad wint OutSystems Innovation Award

Twee IT-projecten van uitzendorganisatie Randstad zijn beloond met een OutSystems Innovation Award. Deze award wordt uitgereikt aan mensen en organisaties die het OutSystems Platform gebruiken om IT-afdelingen proactiever en productiever te maken, innovatie te stimuleren en businesswaarde te creëren. Randstad ontvangt de award voor zijn applicatie ‘Automatische...