'Betere integratie van bedrijfsapps kan productiviteit verhogen'

De integratie van applicaties met bedrijfssystemen wordt vaak sterk onderschat. De opkomst van SaaS, apps en webapplicaties in het bedrijfsleven vergroten de uitdagingen rond integratie bovendien verder. Ruim driekwart van de werknemers denkt sneller te kunnen werken als bedrijfsapplicaties beter geïntegreerd zouden zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse softwareontwikkelaar GlobalOrange. Organisaties kunnen niet tot nauwelijks inschatten wat zij over vijf jaar aan IT nodig hebben. Het is dan ook een uitdaging de juiste balans te vinden tussen kostenbesparing, efficiëntie en investeren in flexibiliteit en innovatie. Welke rol speelt een verouderd IT-landschap in dit geheel? Giarte stelt in de Outsourcing Performance 2014 dat een nieuwe organisatievorm met een nieuw applicatielandschap nodig is. Door operationele kennis te gebruiken moet daarmee de oude en nieuwe applicatiewereld verbonden worden.

Bestaande bedrijfsapplicaties integreren"Wij werken veel met bedrijven die hun bestaande en soms verouderde bedrijfsapplicaties willen integreren," zegt Erik Seveke, directeur van GlobalOrange. "Die vraag komt voort uit een roep om efficiëntere bedrijfsprocessen, maar ook om innovatie te kunnen ondersteunen. Met agile softwareontwikkeling volgens de Lean Startup-methodiek kunnen deze bedrijven snel tot resultaten komen."

De gebruiker speelt binnen organisaties een steeds grotere rol. Flexibele toegang tot bedrijfsapplicaties met een moderne en responsieve gebruikerservaring wordt als vanzelfsprekend gezien. Om meer inzicht te krijgen in de tevredenheid van werknemers over bedrijfsapplicaties hield softwareontwikkelaar GlobalOrange een online enquête onder 400 respondenten. De meningen lopen uiteen. Het merendeel van de werknemers blijkt overwegend tevreden over de kwaliteit en de externe toegang tot hun bedrijfsapplicaties. 60% van de werknemers noemt de bedrijfsapplicaties 'modern', terwijl 27% het hier niet mee eens is.

Externe toegangWat betreft externe toegang zien we een vergelijkbare verdeling. 26% van de respondenten vindt dat bedrijfsapplicaties niet eenvoudig te bereiken zijn vanaf andere werkplekken. Ruim de helft (57%) vindt van wel. "Gebruikers zijn vaak niet erg proactief," legt Seveke uit. "Dat komt omdat zij traditiegetrouw niet gewend zijn om inspraak te hebben in de bedrijfssoftware die ze gebruiken." Dit blijkt ook uit de cijfers. Slechts 27 procent zegt invloed te hebben op de keuze voor, of de ontwikkeling van, de bedrijfsapplicaties die zij gebruiken. De helft (51%) heeft weinig tot geen invloed. Seveke: "Gebruikers moeten een rol hebben bij softwareontwikkeling. Bij agile ontwikkelmethodes zoals Scrum is dat standaard geregeld, waardoor deze projecten tot betere resultaten leiden."

Naast de beperkte inspraak op IT-gebied zijn de respondenten het minst positief over de manier waarop de applicaties met elkaar geïntegreerd zijn. 42% vindt de integratie van bedrijfsapplicaties slecht, terwijl slechts 27% hier tevreden over is. Driekwart van de respondenten (76%) geeft aan sneller te kunnen werken als de bedrijfsapplicaties beter op elkaar aangesloten zouden zijn. Deze groep verwacht hierdoor een tijdswinst van gemiddeld 17 procent van de gemiddelde werkweek in uren te kunnen realiseren. "Gescheiden bedrijfssystemen zorgen voor veel dubbel werk," zegt Seveke. "Dit frustreert werknemers en het is bovendien foutgevoelig. Wij ontwikkelen zowel de maatwerkintegratie van back-end systemen, als flexibele webinterfaces om ermee te werken. Met die combinatie kunnen bedrijven hun bedrijfsmatige efficiëntie sterk vergroten en beter innoveren."

Lees ook
OutSystems en Omnext lanceren applicaties voor risicoanalyses en inzicht in houdbaarheid van code

OutSystems en Omnext lanceren applicaties voor risicoanalyses en inzicht in houdbaarheid van code

OutSystems lanceert twee nieuwe oplossingen voor het reviewen van code. Dit doen zij samen met partner Omnext, specialist in het ombouwen van legacy-systemen naar moderne systemen. De nieuwe applicaties, genaamd Omnext Fit en Stay Fit, helpen organisaties de met OutSystems ontwikkelde applicaties te laten voldoen aan de laatste ontwikkelingen op het...

MuleSoft wordt onderdeel van Salesforce

MuleSoft wordt onderdeel van Salesforce

Salesforce neemt MuleSoft over, een Amerikaans bedrijf dat het integratieplatform Anypoint Platform levert om SaaS en enterprise applicaites in de cloud en on-premises omgevingen met elkaar te verbinden. Salesforce betaalt 5,9 miljard dollar, omgerekend 4,8 miljard euro, voor MuleSoft. Meer dan 1.200 bedrijven in zestig landen wereldwijd maken gebruik...

IT-directeuren, CIO's en CTO's zetten in 2018 in op modernisatie van bedrijfsapps

IT-directeuren, CIO's en CTO's zetten in 2018 in op modernisatie van bedrijfsapps

78% van de IT-directeuren, Chief Information Officers (CIO's) en Chief Technology Officers (CTO's) zijn van plan hun bedrijfsapplicaties in 2018 te moderniseren. De focus ligt hierbij op het verbeteren van de gebruikerservaring, verhogen van de productiviteit van werknemers en beter beveiligen van gevoelige data. De migratie van bedrijfsapplicaties...