Apple maakt educatieve app Swift Playgrounds geschikt voor robots, drones en muziekinstrumenten

Apple breidt Swift Playgrounds met nieuwe mogelijkheden voor het programmeren van robots, drones en muziekinstrumenten. Swift Playgrounds is een iPad-app waarmee gebruikers kunnen leren programmeren.

Swift Playgrounds is gericht op leerlingen en beginners die willen leren programmeren met Swift, de programmeertaal van Apple voor het bouwen van apps. Samen met fabrikanten van devices maakt Apple het in Swift Playgrounds 1.5 mogelijk verbinding te maken met Bluetooth-robots. Zo kunnen kinderen diverse populaire devices programmeren en besturen, zoals LEGO MINDSTORMS EV3, Sphero SPRK+ en Parrot-drones.

‘Spannende en effectieve manier om te leren’

“Meer dan een miljoen kinderen en volwassenen overal ter wereld leren nu al met Swift Playgrounds op een leuke en interactieve manier de basisbeginselen van het programmeren met Swift”, aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. “Nu kunnen ze de code die ze schrijven meteen zien en hun favoriete robots, drones en muziekinstrumenten rechtstreeks besturen. Het is een ongelooflijk spannende en effectieve manier om te leren.”

Met Swift Playgrounds kunnen de volgende devices worden geprogrammeerd en bestuurd:

  • LEGO MINDSTORMS Education EV3 - wordt onder andere wereldwijd ingezet op scholen. Leerlingen leren praktische problemen op te lossen door programmeren terwijl ze hun eigen LEGO-robots maken en besturen: poppetjes, voertuigen, machines en uitvindingen. Met Swift Playgrounds kunnen de kinderen de motoren en sensoren van hun creaties programmeren en bedienen.
  • de robotbal Sphero SPRK+ - een robotbal die rolt, draait, versnelt en van kleur verandert. Sensoren geven feedback wanneer Sphero tegen iets aan botst, en alle elementen kunnen met Swift-code worden aangestuurd.
  • de Parrot-drones Mambo, Airborne en Rolling Spider kunnen opstijgen, landen, bochten maken en figuren zoals flips uitvoeren, en dat alles kan door middel van code worden aangestuurd.
  • met de Jimu Robot MeeBot Kit van UBTECH kunnen kinderen hun zelfgebouwde robot programmeren om te lopen, te zwaaien en te dansen.
  • Dash van Wonder Workshop is een robot waarmee kinderen van groep 7 al doende de basisbeginselen van het programmeren, creatieve probleemoplossing en ‘denken als een computer’ leren.
  • Skoog is een aanraakgevoelige kubus waarmee kinderen op diverse niveaus (ook kinderen met een beperking) door middel van Swift-code op allerlei manieren met muziek bezig zijn.

Prijzen en beschikbaarheid

Swift Playgrounds 1.5 met ondersteuning voor devices van andere fabrikanten is vanaf maandag 5 juni als gratis download beschikbaar in de App Store. Swift Playgrounds is compatibel met alle iPad Air- en iPad Pro-modellen, en met iPad mini 2 en nieuwer met iOS 10 of hoger.