27 klanten en partners treden toe tot blockchain-initiatief van SAP

27 klanten en partners zijn toegetreden tot het onlangs geïntroduceerde blockchain-initiatief van SAP. Dit initiatief heeft als doel om blockchain te integreren met onder meer het Internet of Things (IoT), fabricageprocessen en supplychainoplossingen. Dit alles met behulp van de blockchainservice van het SAP Cloud Platform. Ook kondigt SAP aan zich aan te sluiten bij het Spaanse Alastria-consortium en de Blockchain in Trucking Alliance (BiTA) om de adoptie van blockchain aan te jagen bij klanten in verschillende industrieën en regio's.

De bedrijven die deelnemen aan het blockchain-initiatief hebben een gezamenlijke waarde van 819 miljard dollar. De partijen zijn actief in uiteenlopende sectoren zoals telecom, retail, transport en logistiek, hightech, ruimtevaart en defensie, de markt voor industriële machines, de energiebranche, de farmaceutische industrie en publieke dienstverlening.

Alastria en BiTA

De deelname aan Alastria, een consortium van onder meer banken, telecomproviders, energiebedrijven, universiteiten en smartcity-organisaties, helpt SAP bij het versterken van zijn blockchainecosysteem en -netwerk in Europa. Als lid van BiTA, een organisatie die de ontwikkeling van blockchainstandaarden bevordert, wil SAP zijn bereik in vracht- en transportbeheer vergroten.

SAP werkt samen met klanten en partners om usecases voor blockchain te realiseren die gestandaardiseerd kunnen worden voor brede adoptie in oplossingen voor de digitale supplychain. Deze oplossingen zijn gebouwd rondom de IoT-mogelijkheden van SAP Leonardo, waaronder:

SAP Asset Intelligence Network - Een cloudgebaseerd businessnetwerk en wereldwijd register van OEM (Original Equipment Manufacturers)-apparatuur die een digitaal platform bieden voor het delen van assetinformatie met partners en dienstverleners om zo servicetargets te verbeteren en de uptime van assets te verhogen. Er wordt gekeken of blockchain tijdens processen zoals audits, het traceren van assets of het bepalen van de herkomst het vertrouwen onder businesspartners verder kan vergroten.

  • SAP Distributed Manufacturing - Een netwerkapplicatie die klanten voorziet van een veilig platform om de voordelen te benutten van 'customized manufacturing' en gezamenlijke productie met leveranciers. Denk aan dienstverleners, leveranciers van materialen, OEM's en aanbieders van technische certificeringen op het gebied van 3D-printing. Er wordt geëvalueerd of blockchain is te gebruiken voor het stroomlijnen van het productieproces waarin verschillende partijen samenwerken.
  • SAP Transportation Management - Deze applicatie voor alle transportmethoden en -industrieën biedt mogelijkheden voor blockchaintoepassingen voor de internationale handel. Hiermee kunnen kopers, verkopers, banken en overheden documenten elektronisch delen, controleren en tekenen, de status van processen volgen en de elektronische vrachtbrief overdragen. Een veilig vrijgaveproces kan fraude en diefstal van goederen beperken.
  • SAP Global Track and Trace - Een cloudgebaseerde oplossing voor een overzichtelijke en geharmoniseerde manier om objecten en businessprocessen te volgen, monitoren en registreren. Er wordt onderzocht of blockchaintechnologie kan helpen bij het onwijzigbaar maken van gevoelige trackinginformatie. De informatie kan worden herleid naar de auteur, wat de basis legt voor een volledig geautomatiseerd betalings- en settlementproces.
  • SAP Advanced Track and Trace for Pharmaceuticals - Een applicatie die farmaceutische bedrijven in staat stelt om te voldoen aan wereldwijde wet- en regelgeving tegen imitatiemedicijnen en die in combinatie met SAP Information Collaboration Hub for Life Sciences samenwerking faciliteert tussen partners in de supplychain. Er wordt gekeken of blockchaintechnologie kan bijdragen aan het goedkeuringsproces voor medicijnen.

Transparantie

"Onze klanten en partners sluiten zich graag aan bij de missie van SAP om blockchain te omarmen als instrument dat de transparantie en samenwerking verbetert", zegt Tanja Rueckert, president of IoT & Digital Supply Chain bij SAP. "En wij co-innoveren net zo graag met de grootste bedrijven ter wereld om samen te bouwen aan een toekomst waarin blockchain verweven is met de digitale waardeketen."

Meer over
Lees ook
MPG lanceert eerste vastgoed fonds op blockchain

MPG lanceert eerste vastgoed fonds op blockchain

Max Property Group (MPG) gebruikt het nieuw ontwikkelde vastgoedplatform - Dominium - om het eerste geautomatiseerde obligatie vastgoedfonds ooit te lanceren. Investeren en verkopen binnen dit fonds gaat geheel automatisch. Dit is het tweede Nederlandse fonds en het eerste in de geschiedenis dat een op blockchain gebaseerd platform gebruikt. Dominium-gebruikers...

Internationale bedrijven versnellen transacties op een veilige manier

Internationale bedrijven versnellen transacties op een veilige manier

Oracle Blockchain Cloud Service is vanaf nu beschikbaar. Met deze dienst kunnen organisaties eenvoudig blockchainnetwerken bouwen voor veiligere en efficiëntere transacties, en om goederen wereldwijd te kunnen volgen in de supply chain. Bedrijven over de gehele wereld hebben eerder al een early-adopterversie van deze dienst geïmplementeerd. Blockchain...

Pega maakt de weg vrij voor blockchain bij onboarding van klanten

Pega maakt de weg vrij voor blockchain bij onboarding van klanten

Pegasystems kondigde tijdens Pegaworld in Las Vegas Pega Blockchain Innovation Kit aan om het gebruik van blockchain aan te tonen binnen de onboarding-applicaties van Pega. De downloadbare kit biedt een proof of concept (POC) template voor banken om te testen hoe Pega Know Your Customer (KYC) en Pega Client Lifecycle Management (CLM) Ethereum blockchain...