Trend 2015: ERP uit de cloud

Theo-Koster

Het nieuwe jaar staat voor de deur, met nieuwe rondes en nieuwe kansen om bedrijfsprocessen te optimaliseren en grotere marktaandelen te realiseren. Een ontwikkeling die we in 2015 zullen zien, is de mogelijkheid om ERP-systemen naast on-premise ook als cloud-service af te nemen.
De implementatie van een ERP-architectuur werd altijd als een complex, arbeidsintensief en veelomvattend proces waargenomen, waarbij mislukte implementaties kunnen leiden tot duizenden of zelfs miljoenen euro’s aan extra kosten. Hierdoor kenden ERP-projecten in het verleden nogal wat kritiek wat de investeringsbereidheid heeft geschaad. Een gemiste kans, zeker nu ‘the tables have turned’. Een goed werkend en flexibel ERP-systeem, als het kloppend hart van het bedrijf, kan zorgen voor tijd- en kostenbesparingen, kortere doorlooptijden, minder kans op fouten en standaardisering van werkwijzen, en biedt actuele en betrouwbare managementinformatie.

Flexibiliteit

Uitdagingen waar bedrijven aan worden blootgesteld, veranderen continu. Dit vraagt om een adaptief en flexibel karakter van deze bedrijven om zo mee te blijven doen in de concurrentiestrijd. Een branchespecifiek Enterprise Resource Planning (ERP) systeem is daarbij de uitgewezen tool om bedrijven daarmee te helpen – en net als de evoluerende technologie hebben ERP-leveranciers de afgelopen jaren bepaald niet stilgezeten.
Diverse ontwikkelingen focussen zich erop dat ERP-systemen veranderingen niet meer belemmeren, zoals het voorheen wel eens deed bij bijvoorbeeld overnames of uitbreidingen van werkzaamheden, maar juist ondersteunen. De cloud is hierin een speler die de nadelen van traditionele ERP-systemen aanpakt - en van zijn zwaktes juist sterktes maakt.

ERP uit de cloud

Steeds meer bedrijven gaan naar de cloud. Zo gebruiken meer dan de helft van de Amerikaanse bedrijven inmiddels al cloud-diensten, is dit bij Britse bedrijven zelfs meer dan 75 procent en lijkt ook in Nederland de cloud-adoptie steeds volwassener te worden. Gartner voorspelt voor 2016 zelfs dat van het totale IT-budget de meeste investeringen in de cloud-technologie worden gedaan.
En waar enterprise software in de cloud voor niet bedrijfskritische applicaties, zoals Enterprise Asset Management, Human Capital Management en Expense Management ook in Nederland al heel gangbaar is, blijft een ERP-oplossing uit de cloud een stap die tijd nodig heeft en weloverwogen wordt. Twee jaar geleden zagen we in Nederland de eerste productiebedrijven voorzichtig oriënteren en voor 2015 verwacht ik een heuse omslag.
Door de cloud-vriendelijkheid van ERP te stimuleren honoreer je de behoefte van klanten om van waar en wanneer dan ook - of dit nu thuis, op kantoor, via de laptop, tablet of smartphone is - toegang te verkrijgen tot gegevens en de productiviteit te verbeteren. Het opslaan en delen van gegevens via de cloud biedt zo ook de gelegenheid tot een betere en meer samenwerking tussen leveranciers maar ook medewerkers en klanten. Zo fungeert de ERP-software van het bedrijf ook direct als een soort communicatie platform met specialistische applicaties.
Dit leidt niet alleen tot cross-functionele communicatie maar ook tot grote kostenbesparingen. De samenwerking met specialistische partijen in de cloud, bezuinigen op de noodzaak tot het inhuren van dure IT-specialisten of de aanschaf van extra software (updates).
Zodoende gaat het mede door deze ontwikkelingen, die zich in 2015 alleen nog verder zullen professionaliseren, met ERP in de cloud bijna nooit meer fout.
Theo Koster is Sales Director Infor Benelux