Slimme coronacheck helpt werkgevers en werknemers

Esculogic-screenshot400300

Een medewerker heeft klachten: wat moet ik doen? Een vraag die veel werkgevers zich vaak stellen. Omdat er meer is dan testen alleen, is er nu een intelligente vragenlijst die binnen enkele minuten een verantwoord advies geeft op basis van de relatie tussen bron- en contactonderzoek, risicofactoren en symptomen van een persoon. Daartoe doorloopt de gebruiker een medisch gevalideerd keuzemenu dat leidt tot een gepersonaliseerd advies.

De intelligente vragenlijst is ontwikkeld door EscuLogic, een initiatief van zorgadviseurs en software-experts die kunstmatige intelligentie gebruikten om een op maat gemaakt advies te geven. De vragenlijst maakt het mogelijk anders met bron- en contact onderzoek en (snel)testen om te gaan. Dit door duidelijk te maken welke soort test het best wanneer kan worden toegepast en welke vervolgstappen nodig zijn. Hiermee is een alternatief ter beschikking gekomen voor de one-size-fits-all benadering bij publieke en commerciële teststraten. Dit ontzorgt werkgevers en medewerkers door op een verantwoorde manier een snelle en veilige terugkeer naar het werk mogelijk te maken.

De verwarring is vaak groot. Zeker rondom bron- en contactonderzoek. Wanneer moet iemand thuisblijven en wanneer kan iemand weer naar buiten? Vragen die veel mensen stellen, omdat ze niet goed weten welk risico ze lopen. Ze zijn bang om ziek te worden, maar willen ook voorkomen dat ze anderen besmetten. Vragen die ook veel bedrijven bezighouden. En vragen die ook relevant zijn in de zorg, nu het toch al schaarse personeel vaak uitvalt door thuisisolatie of quarantaine.

Het liefst willen we zo spoedig mogelijk zekerheid hebben en een uitbraak - met alle gezondheids- en bedrijfscontinuiteit-risco's - voorkomen. Massaal testen zou de oplossing zijn. Politici, beleidsmakers en wetenschappers pleitten voor forse opschaling van de testcapaciteit. Binnenkort opent de eerste publieke (X)XL-teststraat. Deze moet de GGD in staat stellen sneller te testen en uitslagen te leveren, ook bij mensen zonder klachten.

Maar we moeten eerlijk zijn. Iedereen testen met een PCR-test of sneltest is onbetaalbaar. De PCR-test capaciteit is bovendien schaars en een negatieve sneltest niet altijd betrouwbaar. Experts waarschuwen dat een negatieve sneltest geen garantie geeft op veiligheid. Er kunnen altijd nog virusdelen aanwezig zijn die door een sneltest niet ontdekt worden. Met alle risico’s van dien.

Sinds het begin van de corona-uitbraak in maart van dit jaar hebben de initiatiefnemers van de intelligente vragenlijst data verzameld over bron- en contactonderzoek, incubatietijd, voorgeschiedenis, risicofactoren en symptomen van mensen die verdacht werden van een besmetting met Corona. Door toepassing van kunstmatige intelligentie is hiermee een zelflerende beslisboom ontwikkeld die leidt tot een concreet en persoonlijk advies. Door het toepassen van machine learning heeft EscuLogic een betrouwbaarheid van meer dan 80%.

Esculogic is een initiatief van Esculink en TenTwenty Ventures. TenTwenty is een incubator die zich in een brede markt focust op zeer vroege fase startups, vaak met een stevig technologisch element. Esculink is een netwerk van partners uit de zorg. In de afgelopen maanden werkten zij in zorginstellingen waar corona leidde tot besmettingen van bewoners en medewerkers. Door voortdurend te onderzoeken wat de effecten waren van maatregelen, kregen zij inzicht in hoe om te gaan met corona. De intelligente vragenlijst werd getest door een grote groep personen die vooraf werden uitgenodigd om de vragenlijst diverse malen te doorlopen.

 

De intelligente vragenlijst van Esculogic is gelanceerd tijdens het MobileHealthcare congres op woensdag 18 november a.s. Daar verzorgen Yusuf Goedbloed en Rob Schilperoort een webinar over de manier waarop we in coronatijd verantwoord kunnen blijven werken.

Meer over
Lees ook
Nieuwe machine learning-library van ABBYY tien keer sneller en compatibel met Python

Nieuwe machine learning-library van ABBYY tien keer sneller en compatibel met Python

ABBYY, een Digital Intelligence-bedrijf, lanceert een grote update van NeoML, de platformonafhankelijke open source machine learning-library waarmee ontwikkelaars machine learning-modellen kunnen bouwen, trainen en implementeren. De update voegt ondersteuning toe van de programmeertaal Python, de populairste taal voor machine learning en AI.

Security startup GRASP Innovations ontvangt 0.5M van Mainport Innovation Fonds

Security startup GRASP Innovations ontvangt 0.5M van Mainport Innovation Fonds

De Nederlandse startup GRASP Innovations heeft 550.000 euro opgehaald bij Mainport Innovation Fund II voor verdere productontwikkeling en internationale uitrol. GRASP, opgericht in 2019, focust zich op de mogelijkheden van radartechnologie in beveiligingsprocessen. Ze bieden een geavanceerd radarsysteem in combinatie met door GRASP ontwikkelde software...

Met OPTO 22 IT en OT op een veilige en logische manier koppelen

Met OPTO 22 IT en OT op een veilige en logische manier koppelen

Het scheiden van IT en OT heeft goede redenen. Er zijn manieren om de twee te koppelen op een logische en veilige manier. Daarmee wordt aan alle eisen van veiligheid, data integriteit en compliance voldaan. OPTO 22 heeft de EPIC om dit mogelijk te maken.