Het apptijdperk: eenvoud voor klanten, een flinke kluif voor IT

SimonBlake

De waarschuwing dat je je telefoon ’s nachts beter niet onder je kussen kunt opladen, komt je wellicht bekend voor. Deze veiligheidswaarschuwing, afkomstig van de brandweer, zegt genoeg over ons gebruik van mobiele apparaten: anno 2017 maken ze zo’n groot deel uit van ons leven dat zelfs de autoriteiten erbij betrokken raken.

De vraag naar mobiele devices en apps rijst in rap tempo de pan uit. Onderzoek van App Annie laat zien dat de tijd die wordt doorgebracht in apps vorig jaar met meer dan zestig procent is toegenomen. En dat percentage blijft maar stijgen.

Een appstrategie is een must

De belangrijkste les voor bedrijven? Zorg ervoor dat je deze trend bijbeent, of raak winst en klanten kwijt aan je concurrentie. Zowel grote als kleine bedrijven beginnen zich te realiseren dat een effectieve appstrategie een must is geworden. Maar het blijft niet bij het simpelweg accepteren van deze verandering. De volgende stap is het inrichten van een omgeving waarin die appinnovatie prioriteit krijgt, en dát is een heel ander verhaal.

Cultuurclash

Aan de basis van deze uitdaging ligt een strijd tussen twee grote spelers uit het appontwikkelingsproces: de ontwikkelaars en de Infrastructure & Operations-afdeling (I&O). De ontwikkelaars willen vooral zo snel mogelijk hun nieuwe apps op de markt brengen. Daarentegen wil de I&O-afdeling er vooral voor zorgen dat deze nieuwe apps probleemloos en zonder downtime te veroorzaken livegaan. Hoe sneller apps worden ontwikkeld en uitgebracht, hoe minder tijd I&O heeft om het implementatieproces in goede banen te leiden. Aan de ene kant klaagt de I&O-afdeling dus dat de stabiliteit van de mobiele omgeving gevaar loopt, maar aan de andere kant raken de ontwikkelaars gefrustreerd wanneer het uitrollen van bedrijfskritische apps vertraging oploopt.

Een vrij recente oplossing voor deze tweestrijd is DevOps: een combinatie van beide afdelingen die tracht de teams te verzoenen voor een snel, maar stabiel verloop van appinnovatie.

Besef wel dat het overstappen op een DevOps-aanpak niet vanzelf gaat. De verandering brengt complexiteit met zich mee en het aannemen van een nieuwe cultuur, nieuwe processen en daarnaast nieuwe technologieën. Maar hoe ingewikkeld de overstap ook is, je kunt deze niet negeren. DevOps helpt bedrijven bij het voldoen aan de vraag naar appinnovaties van digital natives. En dat is een belangrijke rol, want juist dit zorgt ervoor dat je je winst en klanten behoudt. Onderzoek van Gartner laat zien dat 31 procent van de organisaties al gebruikmaakt van DevOps en steeds meer bedrijven geven zich over aan deze aanpak.

Overstappen op een DevOps-model

Net als veel andere organisaties van plan om over te stappen op DevOps? Dan is het de moeite waard om ons nieuwe e-book ‘App-first: simplicity for customers, complexity for IT’ te lezen. Het e-book verkent uitgebreid de opkomst van DevOps en biedt inzicht in de overgang naar DevOps bij bedrijven als Facebook en Uber. Download het e-book hier.

Simon Blake is Director EMEA Marketing bij Vertiv

Dossiers