Windows 95: 25 jaar oud en bepalend voor de GUI

Windows 95

Op 24 augustus is het 25 jaar geleden dat Microsoft Windows 95 lanceerde. De impact van dit OS is tot op vandaag de dag zichtbaar. Internet, office applicaties en ook games hebben op enorme wijze van dit softwarepakket geprofiteerd.

Volgende week zal door veel redacties van tech titels en de reguliere pers worden stilgestaan bij het Windows 95 jubileum. Het OS was zeker in de eerste maanden verre van perfect. Dat zal ongetwijfeld weer worden aangestipt.

Dominantie

Terugblikkend is iets anders veel belangrijker. Windows 95 is het begin van een belangrijke ontwikkeling. Het betekende het einde van een zeer divers landschap van operating systems en applicaties. Microsoft is dominant geworden op beide vlakken. Apple iOS en Linux zijn tot op heden kleine aanbieders gebleven.

Procedures

Meer dan tien jaar bleef die situatie bestaan. De enige manier voor de concurrentie om de positie van Microsoft en Windows aan te pakken leek soms de rechtszaal te zijn. Ook wat dat betreft is Windows 95 zeer belangrijk geweest. Met deze versie vond voor het eerst de bundeling van OS met browser plaats (bij de OEM edities). De ergernis daarover bij de concurrentie leidde er uiteindelijk toe dat door zowel Brussel als Washington is ingegrepen. Voor juristen zijn de toen gestartte procedures nog steeds een leidraad.

Gebruik

Voor de gebruikers was Windows 95 een grote sprong voorwaarts. De grafische interface sprak veel meer aan dan de voorgaande versies. Dat er sterk naar Apple was gekeken is geen geheim. De gebruiker maakte dat niets uit. Die kon voor het eerst van een computer gebruik maken zonder stapels handboeken door te lezen.

Als er iets heeft bijgedragen aan huidige acceptatie en integratie van computers op de werkvloer, het onderwijs, thuis en zelfs onderweg is dat het wel. En slechts weinigen hadden in 1995 door dat de GUI, die de gebruiksdrempel verlaagde, zoveel impact zou hebben.

Startknop

Anno 2020 weten we wel beter. De GUI van elk OS en elke applicatie heeft tegenwoordig de hoogste prioriteit. Als door softwaremakers bedachte veranderingen de gebruikers tegenvallen leidt dat tot zoveel kritiek dat het terugdraaien van die aanpassing onafwendbaar is. Het doorgronden wat een logische GUI is, is bijna een wetenschap geworden. Dat is geen garantie dat elk modern software pakket in dat opzicht goed is. Windows 10 kent precies daarom veel critici. Een groot deel van die groep verlangt naar een feature die met Windows 95 werd geïntroduceerd; de startknop op de menubalk.

 

(illustratie: Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=42693963)

Meer over
Lees ook
Nieuwe machine learning-library van ABBYY tien keer sneller en compatibel met Python

Nieuwe machine learning-library van ABBYY tien keer sneller en compatibel met Python

ABBYY, een Digital Intelligence-bedrijf, lanceert een grote update van NeoML, de platformonafhankelijke open source machine learning-library waarmee ontwikkelaars machine learning-modellen kunnen bouwen, trainen en implementeren. De update voegt ondersteuning toe van de programmeertaal Python, de populairste taal voor machine learning en AI.

Security startup GRASP Innovations ontvangt 0.5M van Mainport Innovation Fonds

Security startup GRASP Innovations ontvangt 0.5M van Mainport Innovation Fonds

De Nederlandse startup GRASP Innovations heeft 550.000 euro opgehaald bij Mainport Innovation Fund II voor verdere productontwikkeling en internationale uitrol. GRASP, opgericht in 2019, focust zich op de mogelijkheden van radartechnologie in beveiligingsprocessen. Ze bieden een geavanceerd radarsysteem in combinatie met door GRASP ontwikkelde software...

IKEA creëert customer experiences en communiceert productinformatie in 3D

IKEA creëert customer experiences en communiceert productinformatie in 3D

Mensen willen na het kopen van een product daar zo snel mogelijk gebruik van gaan maken. Daarom verwachten ze behalve een korte levertijd ook weinig gedoe bij het uitpakken en gebruiksklaar maken. IKEA anticipeert op deze behoefte met het creëren van customer experiences en het communiceren van 3D-modellen en assemblage-instructies. Als gastsprekers...