Windows 95: 25 jaar oud en bepalend voor de GUI

Windows 95

Op 24 augustus is het 25 jaar geleden dat Microsoft Windows 95 lanceerde. De impact van dit OS is tot op vandaag de dag zichtbaar. Internet, office applicaties en ook games hebben op enorme wijze van dit softwarepakket geprofiteerd.

Volgende week zal door veel redacties van tech titels en de reguliere pers worden stilgestaan bij het Windows 95 jubileum. Het OS was zeker in de eerste maanden verre van perfect. Dat zal ongetwijfeld weer worden aangestipt.

Dominantie

Terugblikkend is iets anders veel belangrijker. Windows 95 is het begin van een belangrijke ontwikkeling. Het betekende het einde van een zeer divers landschap van operating systems en applicaties. Microsoft is dominant geworden op beide vlakken. Apple iOS en Linux zijn tot op heden kleine aanbieders gebleven.

Procedures

Meer dan tien jaar bleef die situatie bestaan. De enige manier voor de concurrentie om de positie van Microsoft en Windows aan te pakken leek soms de rechtszaal te zijn. Ook wat dat betreft is Windows 95 zeer belangrijk geweest. Met deze versie vond voor het eerst de bundeling van OS met browser plaats (bij de OEM edities). De ergernis daarover bij de concurrentie leidde er uiteindelijk toe dat door zowel Brussel als Washington is ingegrepen. Voor juristen zijn de toen gestartte procedures nog steeds een leidraad.

Gebruik

Voor de gebruikers was Windows 95 een grote sprong voorwaarts. De grafische interface sprak veel meer aan dan de voorgaande versies. Dat er sterk naar Apple was gekeken is geen geheim. De gebruiker maakte dat niets uit. Die kon voor het eerst van een computer gebruik maken zonder stapels handboeken door te lezen.

Als er iets heeft bijgedragen aan huidige acceptatie en integratie van computers op de werkvloer, het onderwijs, thuis en zelfs onderweg is dat het wel. En slechts weinigen hadden in 1995 door dat de GUI, die de gebruiksdrempel verlaagde, zoveel impact zou hebben.

Startknop

Anno 2020 weten we wel beter. De GUI van elk OS en elke applicatie heeft tegenwoordig de hoogste prioriteit. Als door softwaremakers bedachte veranderingen de gebruikers tegenvallen leidt dat tot zoveel kritiek dat het terugdraaien van die aanpassing onafwendbaar is. Het doorgronden wat een logische GUI is, is bijna een wetenschap geworden. Dat is geen garantie dat elk modern software pakket in dat opzicht goed is. Windows 10 kent precies daarom veel critici. Een groot deel van die groep verlangt naar een feature die met Windows 95 werd geïntroduceerd; de startknop op de menubalk.

 

(illustratie: Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=42693963)

Meer over
Lees ook
Breens Network breidt aanbod voor digitale werk- en leeromgeving uit met overname Educator

Breens Network breidt aanbod voor digitale werk- en leeromgeving uit met overname Educator

Breens Network heeft softwareontwikkelaar Educator overgenomen. Met deze acquisitie versterkt Breens Network haar positie als aanbieder van een veilige en betrouwbare werk- en leeromgeving in het onderwijs

Tableau introduceert gratis e-learningprogramma om professionals te helpen cruciale datavaardigheden aan te leren

Tableau introduceert gratis e-learningprogramma om professionals te helpen cruciale datavaardigheden aan te leren

Tableau Software, het toonaangevende analytics platform, biedt gratis online cursussen aan waarmee professionals zich datavaardigheden eigen kunnen maken. Deze vaardigheden zijn essentieel in de steeds vaker datagestuurde organisaties. Het e-learningprogramma Data Literacy for All voorziet in zeven trainingsmodules op verschillende competentieniveaus.

SAS neemt low-code bedrijf Boemska over  - Acquisitie versnelt AI-integratie in de cloud en in applicaties van derden

SAS neemt low-code bedrijf Boemska over - Acquisitie versnelt AI-integratie in de cloud en in applicaties van derden

SAS, marktleider in analytics, heeft Boemska overgenomen, een technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in het implementeren van low-code/no-code toepassingen en analytisch workload management voor het SAS®-platform.