TYPO3 Congres 2014: een dag vol inspiratie

B1COV79IEAAFgXd.jpg-large

Op dinsdag 28 oktober vond het TYPO3 congres voor al weer de 4e keer plaats. Dit keer onder de naam Web Content Management 2020. Hoe content management er in 2020 uit gaat zien was prominent in een aantal presentaties aanwezig. Net als voorgaande jaren was het evenement een succes. 19 sprekers uit binnen- en buitenland spraken over nieuwe ontwikkelingen binnen de TYPO3 software projecten, alsook ontwikkelingen in content management in het algemeen. Het evenement trok dit jaar ongeveer 200 bezoekers. 
Het evenement vond dit jaar plaats in de inspirerende omgeving van het Science Center Nemo, midden in Amsterdam. De keynote werd dit jaar verzorgd door marketingguru Bram Alkema. Zoals uit zijn keynote naar voren kwam, hanteerde Bram een creatieve en niet-alledaagse aanpak waarbij het publiek actief werd geacht deel te nemen. Met als confronterende titel Agile Experience Design Motherfucker, zorgde hij voor een stevige wake-up call bij het publiek waarmee de toon van de dag was gezet.

Personalisatie van content

Als een van de buitenlandse sprekers was Rasmus Skjoldan uitgenodigd. Rasmus sprak over personalisatie van content. Via aansprekende voorbeelden en vooral ook voorbeelden die de plank totaal misslaan. Als voorbeeld gebruikte Rasmus zijn angst voor honden en het feit dat hij nooit items gericht op honden wil zien in wat nu gepersonaliseerde websites zouden moeten zijn. Sites zoals die van Netflix en de Zweedse luchtvaarmaatschappij SAS kwamen er niet geheel zonder kleerscheuren vanaf. Met concrete oplossingsrichtingen uit TYPO3 Neos liet Rasmus het publiek zien hoe personalisatie met TYPO3 Neos mogelijk is.

Het nieuwe samenwerken

Een andere presentatie die een blik op de toekomst gaf was die van Kees van Mourik. In een gepassioneerde presentatie over het nieuwe samenwerken liet Kees ons kennismaken met de holocracy en de wijze waarop binnen zijn bedrijf Youwe wordt gewerkt aan opensource projecten onder meer gebaseerd op TYPO3.

Goede zoekmachine essentieel

Een presentatie die het publiek eveneens wist te boeien, kwam van Pieter Scherpenhuijsen. Hij vertelde op welke wijze zoekmachines een essentieel onderdeel uitmaken van de gebruikerservaring op websites, en dat het belang van een goede zoekmachine essentieel is. Getriggerd door een vraag uit het publiek legde Pieter op een simpele wijze uit op welke wijze zoekmachines nu werken. Aan de hand van een voorbeeld liet hij zien hoe een zoekmachine niks anders is dan een reeks aan formules.

TYPO3gem 

Deze keer was ook TYPO3gem weer een van de medeorganisatoren. De gemeentelijke gebruikersvereniging rondom TYPO3 kent inmiddels meer als 50 leden, en hield tijdens het congres haar Algemene Ledenvergadering. Het is interessant te merken dat de gemeenten veel interesse hebben in TYPO3 Neos naast TYPO3 CMS. Zo lopen er al een aantal projecten die volgend jaar het daglicht gaan zien.