Apps op maat winnen aan populariteit

Het gebruik van mobiele apps in de zakelijke omgeving neemt fors toe. Er zijn veel standaard apps beschikbaar die voor een groot aantal organisaties prima voldoen. Toch is er ook veel voor te zeggen om zelf apps op maat te bouwen die volledig zijn toegespitst op de specifieke behoeftes van de eigen organisatie. Wanneer verdient het kopen van een kant-en-klare oplossing de voorkeur en wanneer loont het om een custom app te bouwen?
Uit cijfers van onderzoeksbureau Forrester blijkt dat de custom apps markt een onterecht ondergeschoven kindje is. De afgelopen vier jaar groeide deze markt met zo’n 33 procent tot 60 tot 70 miljard dollar. Apps op maat bieden organisaties meerwaarde doordat ze volledig zijn afgestemd op de unieke behoeftes van het bedrijf en erop gericht zijn om de bedrijfsprocessen te transformeren. Ook Good Technology deed onderzoek naar custom apps (Mobility Index). Zij concluderen dat bedrijven die beginnen met het bouwen van op maat gemaakte apps, het niet bij eentje laten. Organisaties bouwen diverse apps om aan de verschillende bedrijfsbehoeftes te voldoen. Gemiddeld gebruiken die bedrijven er 3,74. De branche die het meest gebruikmaakt van apps op maat is het verzekeringswezen. Bijna 1 op 3 van alle apps zijn custom apps. Maar ook de retail begint de voordelen van op maat gemaakte apps te ontdekken, gevolgd door het bankwezen, zakelijke dienstverlening en de energiesector.
Ive Defaix, FileMaker
Toch kan het voor veel organisaties, zeker startende bedrijven, aantrekkelijk lijken om voor kant-en-klare apps te kiezen. Deze zijn relatief goedkoop en snel inzetbaar. Toch leidt het gebrek aan maatwerk vaak tot inefficiënte, handmatige processen. Wanneer een bedrijf (snel) groeit, kan schaalbaarheid van de app problemen opleveren, waardoor er fors geïnvesteerd moet worden in proprietary software zodat er alsnog geschaald kan worden. Er is dan ook een aantal goede redenen om te investeren in apps op maat.

  1. Kant-en-klaar voldoet niet aan iedere behoefte
Kant-en-klare oplossingen richten zich over het algemeen op veelvoorkomende behoeftes van het gros van de organisaties. Een bedrijf dat specifieke behoeftes kent, is vaak beter af met software die beter aan die behoefte kan voldoen. Daarbij komt dat de functionaliteit van het grootste deel van de kant-en-klare oplossingen niet te wijzigen is zodat het beter aansluit op de organisatie. Het kan lastig zijn om ingebouwde elementen toe te voegen of te verwijderen, waardoor een bedrijf met een oplossing zit met ofwel teveel ofwel te weinig functionaliteit.
  1. Kant-en-klare oplossingen zijn niet compatibel
Waarschijnlijk gebruikt een bedrijf een softwarepakket voor een bepaald proces en een ander voor een ander, gerelateerd proces. Als deze twee softwareprogramma’s niet effectief met elkaar communiceren, zitten dat de effectiviteit in de weg. Door zelf een app op maat te bouwen is het mogelijk om te integreren met een bredere set API’s van verschillende softwareleveranciers en datapartners.
  1. Productiviteit organisatie stijgt
Softwareapplicaties die specifiek zijn gebouwd met de behoeftes van het bedrijf in het achterhoofd, maken het mogelijk voor teams om sneller en slimmer te werken. Er is één uitgebreid technologieplatform in tegenstelling tot een aantal verschillende programma’s. Een geïntegreerd platform kan forse efficiëntiewinst opleveren, omdat alle data zich op één plek bevindt en gebruikers niet steeds hoeven te switchen tussen programma’s en websites in hun workflow.
  1. Het biedt concurrentievoordelen
Het is een stuk lastiger om de concurrent te verslaan als een organisatie dezelfde kant-en-klare oplossing gebruikt als die rivaal. Met het bouwen van een app op maat die specifiek is afgestemd op de behoeftes en bedrijfsprocessen, is het mogelijk om de concurrentie voor te blijven. Die voorsprong groeit naarmate een bedrijf meer investeert in eigen systemen.
Onder bepaalde omstandigheden kan het juist verstandig zijn om te kiezen voor een kant-en-klare app. Vooral kleine bedrijven zoals de bakker op de hoek of een plaatselijk restaurant kunnen meer voordeel hebben bij een standaard app. De volgende factoren kunnen een rol spelen bij de keuze voor een kant-en-klare oplossing.
  1. Beperkt budget
De kosten die worden geassocieerd met apps op maat zijn vaak de eerste en meest logische reden voor een bedrijf om deze keuze te vermijden. Kant-en-klare oplossingen zijn vaak goedkoper en kunnen daarom zinvol zijn voor een organisatie met een krap budget.
  1. Er zijn voldoende goede kant-en-klare apps
Voor algemene bedrijven, zoals restauranthouders, zijn er vaak standaard oplossingen beschikbaar die zich al hebben bewezen en voldoen aan de vereisten en behoeften van dit soort organisaties.
  1. Technologie biedt geen concurrentievoordeel
Voor sommige bedrijven, bijvoorbeeld een retail meubelzaak, is het bouwen van geweldige technologie niet hetgeen ze onderscheidt van de concurrentie. Het biedt waarschijnlijk ook geen betere dienstverlening of kwalitatief beter product tegen lagere kosten en zal niet doorslaggevend zijn voor klanten om juist voor deze organisatie te kiezen.
Hoewel op maat gemaakte apps initieel een hogere investering vragen, brengt het zijn waarde dubbel en dwars op als een organisatie voldoende schaalgrootte heeft. Het bouwen van eigen software die specifiek is afgestemd of de bedrijfsbehoefte, toegespitst is op schaalbaarheid en efficiëntie, kan het verschil maken tussen het leveren van een algemeen product of dienst en het leveren van een onderscheidend product of dienst tegen een scherpere prijs en met tevredener klanten en medewerkers.

FileMaker dicht gat tussen Excel en SAP

Softwareontwikkeling kenmerkt zich tegenwoordig door een apparaat-agnostische strategie. Het is de truc om vanuit één centrale codebron de programmatuur op verschillende apparaten te gebruiken. FileMaker, een volle dochtermaatschappij van Apple en een van de meest ondergewaardeerde technologiesuccessen uit Silicon Valley, biedt met het FileMaker Platform een relevante en buitengewoon eenvoudige manier voor ontwikkelaars om zakelijk mobiele apps te bouwen. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is van een simpele database tool uitgegroeid tot een robuust platform met zijn eigen server, script en rekentools, interfacebouwer en integratie API’s. Omdat het geschikt is voor teamgebruik, dicht het het gat tussen desktop software zoals Excel en grootzakelijke tools die zijn gebouwd op Oracle of SAP. De kracht van het platform ligt in de eenvoud van het gebruik. Een ontwikkelaar kan in uren bouwen wat in een traditionele programmeertaal dagen of zelfs weken kost. De app op maat is vervolgens beschikbaar voor desktop, mobiel en web met een enkele, gedeelde codebron.
Ive Defaix is Business Developement Manager FileMaker in de Benelux