Tableau lanceert nieuwe manier om data te analyseren door middel van Natural Language Processing

Tableau Software kondigt de algehele beschikbaarheid van Ask Data aan. Ask Data maakt gebruik van natural language processing (NLP), waarmee vragen gesteld in gangbare bewoordingen gebruikers direct een visueel antwoord opleveren in Tableau. De functionaliteit, waarvoor een patent is aangevraagd, maakt het eenvoudiger om data te onderzoeken en analytische inzichten te verkrijgen, ongeacht het vaardigheidsniveau. Deze inzichtenkunnen ook eenvoudig met anderen gedeeld worden zonder iets te hoeven installeren of programmeren. Ask Data is beschikbaar als onderdeel van de vandaag gelanceerde nieuwste release van Tableau, Tableau 2019.1.

Waar Tableau eerder pionierde met het ‘drag-and-drop’- concept binnen analytics, is Ask Data de volgende stap in de evolutie van selfservice-analytics. Aan de hand van Ask Data kunnen klanten simpelweg een vraag typen als ‘Wat zijn mijn verkoopcijfers van deze maand?’. Tableau geeft daarop een interactieve datavisualisatie waarbij de klant de data verder kan verkennen, de vraag kan aanscherpen en dieper op de details kan doorvragen. Je hoeft geen diepgaande kennis te hebben van de datastructuur of te kunnen programmeren. Met Ask Data kan iedereen de dialoog aangaan met zijn of haar data, of het nu om een leidinggevende, arts of restauranteigenaar gaat. Het maakt gebruik van geavanceerde algoritmes die gericht zijn op begrip van de intentie van de gebruiker, niet op sleutelwoorden, waardoor Tableau relevantere resultaten kan geven. Aangezien Ask Data volledig is geïntegreerd in Tableau, kan de gebruiker data vervolgens vervolgens naadloos en soepel verkennen met de volledige analysecapaciteiten van Tableau. Ask Data is zonder extra kosten beschikbaar als onderdeel van Tableau Server en Tableau Online. Ask Data werkt met alle door Tableau ondersteunde databronnen, zowel live als geëxtraheerd, waardoor directe verbinding mogelijk is met elke databron zonder dat er data verplaatst moeten worden of het algoritme getraind moet worden. Ask Data integreert met de bestaande veiligheids- en beheerfuncties van Tableau zonder dat er eerst iets hoeft te worden geïnstalleerd, waardoor het direct gebruikt kan worden.
“Met Ask Data zorgen we ervoor dat data-analyse voor iedereen bereik- en werkbaar is, ongeacht hun ervaring met data-analyse”, zegt Francois Ajenstat, Chief Product Officer bij Tableau. “Door onze unieke, conversationele benadering van natural languange processing kunnen mensen vragen stellen zoals ze bij hen opkomen. Ask Data maakt het mogelijk om intuïtiever en natuurlijker te communiceren met data. Het verlaagt de drempel voor analyse en biedt mensen de mogelijkheid om sneller zeer relevante inzichten te verkrijgen”.

Technologie vertaalt eenvoudige vragen naar analytische zoekopdrachten

Op de achtergrond maakt de technologie van Ask Data, waarvoor patent is aangevraagd, gebruik van krachtige algoritmes om databronnen automatisch te profileren en indexeren. Ask Data weet bijvoorbeeld dat wanneer iemand ‘Amerikaanse meubels’ intypt voor de verkoopdata, de ‘Productcategorie’ gefilterd moet worden op ‘Meubels’, en het ‘Land’ op ‘Verenigde Staten van Amerika’. Statistische kennis van de databron wordt gecombineerd met contextuele kennis van real-worldconcepten: ‘Meubels’ is een gebruikelijke waarde voor het veld ‘Product’ en ‘Amerika’ is een synoniem voor het land ‘Verenigde Staten van Amerika’. Door deze intrinsieke ondersteuning van synoniemen kunnen inzichten verkregen worden, terwijl er verschillende woorden gebruikt worden voor hetzelfde veld, zoals ‘verkoop’ en ‘boekingen’. Daarnaast pikt de geavanceerde parser van Ask Data automatisch dubbelzinnig taalgebruik op, waardoor vragen in natuurlijke spreektaal gesteld kunnen worden. Dit betekent dat wanneer een vraag op meerdere manieren kan worden geïnterpreteerd, Ask Data de kennis van de databron combineert met eerdere gebruikersactiviteit en een aantal aannemelijke opties geeft om uit te kiezen. Vervolgens kunnen die resultaten indien nodig verder worden verfijnd. Ask Data is volledig geïntegreerd in het Tableau-platform en maakt gebruik van de gepatenteerde Show Me-technologie van Tableau en vooruitstrevende best practices voor visualisaties om de data automatisch op de best mogelijke manier weer te geven.

Nieuwe mogelijkheden zoals Google Ad-connector en Exporteren naar PowerPoint

In de eerste release van 2019, biedt Tableau ook nieuwe mobiele mogelijkheden en een volledig nieuw ingerichte mobiele app voor zowel iOS en Android. Dankzij de functie voor automatische mobiele lay-outs werken nieuwe dashboards met een simpele druk op de knop uitstekend op telefoons. De nieuwe mobiele app is binnen enkele weken beschikbaar. Dit betekent dat klanten hun Tableau Server en Tableau Online-vizzes altijd en overal kunnen openen, en deze offline ook kunnen bewerken. Met de mobiele app kunnen organisaties tijdens het schalen van de analytics-implementatie bovendien gebruikmaken van bestaande Tableau-beveiligings- en beheerfuncties. Tableau 2019.1 bevat ook een Google Ads-connector die marketeers helpt websitedata gemakkelijker te analyseren en combineren met andere databronnen binnen hun organisatie. Deze connector is een aanvulling op de meer dan 65 systeemeigen connectoren die nu al beschikbaar zijn, zoals Google BigQuery, Salesforce, Amazon Redshift, Snowflake en SAP Hana. En met de nieuwe functie Exporteren naar PowerPoint, die visualisaties en dashboards optimaliseert voor slides, kunnen analyses met een druk op de knop worden gedeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.