Oracle koppelt JavaFX los van JDK

Oracle gaat JavaFX loskoppelen van JDK en beschikbaar maken als een losstaande module. Met deze verandering wil Oracle ontwikkelaars die JavaFX gebruiken meer vrijheid en flexibiliteit geven.

JavaFXDit maakt Donald Smith, Senior Director of Product Management bij Oracle, bekend in een blogpost. JavaFX is een platform waarmee ontwikkelaars rijke internetapplicaties kunnen ontwikkelen. JavaFX is oorspronkelijk ontwikkeld door Sun Microsystems, dat in 2010 werd overgenomen door Oracle. Het platform werd in 2011 open source gemaakt en is sinds 2012 onderdeel van Oracle JDK. Ontwikkelaars gebruiken JavaFX onder meer om applicaties te bouwen waarin multimedia-, web- en visualisatietechnologieën worden gecombineerd. Verschillende open source libraries, frameworks en tools rond JavaFX zijn beschikbaar.

In eigen tempo ontwikkelen

Oracle geeft aan dat door de introductie van Java Platform Module Systems in Java SE 9 het nu een logische stap is JavaFX los te koppelen van JDK en beschikbaar te maken als losstaande download. Hiermee wil het bedrijf ontwikkelaars meer vrijheid en flexibiliteit geven. Ook wijst Oracle erop dat de snelheid waarmee release van OpenJDK worden vrijgegeven wordt vergroot. Met het oog hierop noemt Oracle het van belang dat JavaFX zich in zijn eigen tempo kan ontwikkelen op basis van bijdragen van zowel Oracle als anderen in de OpenJFX community.

JavaFX moet vanaf Java 11 (18.9 LTS) worden losgekoppeld van JDK. Oracle kondigt aan commerciële ondersteuning voor JavaFX in Oracle JDK 8 te blijven bieden tot tenminste 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.