Bètaversie van Flutter beschikbaar

Google lanceert een bètaversie van Flutter, een nieuw mobiel framework voor gebruikersinterfaces dat ontwikkelaars helpt native interfaces van hoge kwaliteit te bouwen voor iOS en Android. Een belangrijk voordeel hierbij is dat de gebruikersinterface voor beide platformen in één keer kan worden ontwikkeld.

FlutterDit maakt Google bekend in een blogpost. Flutter bevat allerlei widgets voor zowel iOS en Android die gebruikt kunnen worden om een gebruikersinterface voor beide platformen te bouwen. Het raamwerk is gebaseerd op de programmeertaal Dart, dat gericht is op snelheid. Google kondigde onlangs nog Dart 2 aan, een programmeertaal geoptimaliseerd voor client-side development voor web en mobiel. De bèta van Flutter is compatibel met de pre-release van Dart 2.

Gebruikersinterface pixel voor pixel beheren

Flutter maakt gebruik van een reactieve programmeerstijl en beheert de volledige gebruikersinterface pixel voor pixel. Opvallend aan het raamwerk is onder andere Hot Reload, een feature waarmee ontwikkelaars geüpdatet broncode kunnen injecteren in draaiende Dart virtuele machines (VM’s). Dit geeft hen de mogelijkheid de impact van codewijzigingen direct te bekijken.

De alpha-versie van Flutter werd door Google in 2017 vrijgegeven. Sindsdien is het framework op basis van feedback vanuit de community uitgebreid met features als screen reader support, lokalisatie en internationalisatie, ondersteuning voor de iPhone X en iOS 11, inline video, ondersteuning voor meer bestandsformaten voor afbeeldingen en het draaien van Flutter code op de achtergrond.

Gebruikt voor AdWords

Google meldt Flutter, ondanks dat het framework nog in ontwikkeling is, te gebruiken voor AdWords. Ook wijst het bedrijf erop dat Flutter wordt gebruikt door apps die miljoenen keer zijn geïnstalleerd door gebruikers en apps die prominent onder de aandacht zijn gebracht in de App Store en Play Store, zoals Hamilton: The Musical.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.