Bedrijven offeren mobiele veiligheid op voor prestatie- en omzetwinst

Mobiel (bron foto: Pixabay)

Ruim een kwart van de professionals die betrokken zijn bij de uitrol en het beheer van mobiele apparaten binnen bedrijven ziet mobiele apparaten als een significante bedreiging voor de digitale veiligheid van hun organisatie. Bedrijven zijn vooral bezorgd over de dreiging die mobiele apparaten opleveren voor hun data en bedrijfsvoering. Opvallend genoeg zijn bedrijven tegelijkertijd bereid concessies te doen op het gebied van mobiele beveiliging om de bedrijfsprestaties of de omzet te verbeteren.

Dit blijkt uit het rapport Mobile Security Index 2018 van Verizon. 26% van de professionals noemt de dreiging die mobiele apparaten oplevert significant, terwijl 85% spreekt over een middelmatige dreiging. Bijna driekwart (74%) heeft de dreiging die uitgaat van mobiele apparaten in het afgelopen jaar zien toenemen, terwijl slechts 1% deze zag dalen. 73% verwacht dat de risico’s in 2018 verder stijgen.

Concessies

Ondanks deze zorgen blijken professionals bereid concessies te doen op het gebied van beveiliging van mobiele apparaten om snelheid- en omzetwinst te realiseren. Zo geeft bijna een derde van de respondenten (32%) toe mobiele veiligheid te hebben opgeofferd op de prestaties van hun organisatie te vergroten. 38% van deze groep stelt dat hun organisatie een significant risico loopt door mobiele dreigingen. Ruim een kwart (27%) stelt dat hun bedrijf in het afgelopen jaar is geconfronteerd met een security incident waarin mobiele apparaten een rol hebben gespeeld en dat heeft geleid tot dataverlies of downtime. 85% stelt dat één van hun leveranciers hiermee te kampen heeft gehad.

Verizon wijst erop dat organisaties verzuimen basale veiligheidsmaatregelen te nemen. Zo geeft slechts 39% van de respondenten aan alle standaard wachtwoorden te wijzigen. 38% maakt gebruik van sterke wachtwoorden of twee-factor authentificatie op mobiele apparaten. Minder dan de helft (49%) beschikt daarnaast over een beleid rond het gebruik van openbare wifi-netwerken, terwijl slechts 47% data die over openbare netwerken wordt verzonden standaard versleuteld. 59% legt restricties op aan het soort apps dat werknemers op hun mobiele apparaat plaatsen.

‘Organisaties moeten mobiele beveiliging serieuzer nemen’

Het is dan ook niet verrassend dat 93% van de respondenten stelt dat organisaties mobiele beveiliging serieuzer zouden moeten nemen. Een evengrote groep stelt dat mobiele apparaten een serieuze en groeiende dreiging opleveren. 83% is het ermee eens dat organisaties zelfgenoegzaam zijn als het gaat om mobiele beveiliging, terwijl 24% van de respondenten het hiermee sterk eens is. 79% ziet verstoring van systemen als een grotere dreiging van datadiefstal. Vooral respondenten die werkzaam zijn bij organisaties waar het Internet of Things wordt gebruikt maken zich zorgen over verstoring van systemen. 61% geeft aan dat hun investeringen in mobiele security in het afgelopen jaar zijn gestegen, terwijl 10% spreekt over een significante toename.

Meer resultaten van het onderzoek zijn te vinden in het rapport Mobile Security Index 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.