Team BoMo wint tweede editie Hack4SmartServices

De tweede editie van de Hackathon Hack4SmartServices is gewonnen door Team BoMo, dat een carpooldienst voor pendelaars tussen twee landen heeft ontwikkeld. De hackathon werd op 25 en 26 november georganiseerd op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Het thema van de hackathon was mobiliteit als een slimme dienst.

Ruim 85 (inter)nationale experts, young professionals en studenten van onder meer Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht, Open Universiteit, Arcus College, ROC Leeuwenborgh, Universiteit Hasselt, Universiteit van Antwerpen en de RWTH Aachen namen deel aan de tweede editie van de Hack4SmartServices Hackathon. Zij gingen de uitdaging aan een oplossing te vinden voor challenges op het gebied van mobiliteit als een slimme dienst.

Negen nieuwe toepassingen

In totaal leverde de hackathon negen nieuwe toepassingen op die verder onderzocht en ontwikkeld zullen worden. De hackers kregen 48 uur de tijd een oplossing te ontwerpen, een proof-of-concept te ontwikkelen en een businessplan te schrijven. Daarbij was een sleutelrol weggelegd voor technologie.

De grote finale van de hackathon vond zondagmiddag plaats in het Forum van de campus. Daar pitchten de hackers hun case voor de jury. De finale was vrij toegankelijk voor publiek. Drie teams mochten een podiumplaats betreden. Zij ontwikkelden volgens de jury de beste en meest veelbelovende toepassing als oplossing voor de challenges op het gebied van mobiliteit.

Team BoMo wint eerste prijs

De eerste prijs werd gewonnen door Team BoMo dat staat voor “Borderless Mobility” met een carpooldienst voor pendelaars tussen twee landen. De tweede prijs ging naar Team Turtle. Zij bedachten “Travel Mate”. Een toepassing die sociaal welzijn van reizigers (nieuwe mensen ontmoeten en mensen met dezelfde interesses ontmoeten) koppelt aan de momenteel nog te zwakke grensoverschrijdende vervoersmogelijkheden in de Euregio. De match tussen reizigers wordt gemaakt op basis van data over de interesses van beide reizigers.

De tweede editie van de Hackathon Hack4SmartServices is gewonnen door Team BoMo (bron foto: Brightlands Smart Services Campus)

De tweede editie van de Hackathon Hack4SmartServices is gewonnen door Team BoMo (bron foto: Brightlands Smart Services Campus)

De derde prijs was voor Team Arcus. Zij kwamen met TransSync, een toepassing voor de transportsector die gebruikt maakt van een peloton principe waarbij vrachtwagens van verschillende organisaties op elkaar aansluiten met als gevolg efficiënter en effectiever vervoer. De oplossing van Arcus was volgens de jury vernieuwend, omdat deze ook werkt voor vrachtwagens van verschillende transportondernemingen. Het team kreeg ter plekke de uitnodiging van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat om het idee in Den Haag toe te komen lichten.

De winnaars mochten 1.500, 1.000 en 500 euro in ontvangst nemen en ontvingen 1.000 euro aan coaching vouchers voor het doorontwikkelen van hun prototype. Naast geldprijzen werden er hightech gadgets en internationale treintickets gewonnen.

Pressure cooker voor innovatie

Peter Verkoulen, CEO van de Brightlands Smart Services Campus: “Een hackathon is een effectieve manier om lastige technische vraagstukken binnen korte tijd vanuit verschillende disciplines op creatieve manier te benaderen. Het is daarmee een pressure cooker die innovatie kan forceren. Ik ben dan ook trots op de resultaten van het afgelopen weekend en nodig de hackathon deelnemers uit om hun ideeën verder uit te werken op onze campus.”

Hubert Mackus, Gedeputeerde van de Provincie Limburg: “Vandaag zijn door studenten en professionals veel verschillende mooie ideeën voor ‘mobiliteit als een dienst’ gepresenteerd. Daarmee is de opzet voor deze Hackathon meer dan geslaagd. Om onze euregionale mobiliteitsystemen toekomstvast te maken zijn slimme oplossingen nodig. Hiervoor moeten we alle ontwikkelingen en mogelijkheden op technologisch vlak sneller en beter bij elkaar brengen, dat is ook hier gebeurd! Er zijn letterlijk en figuurlijk grenzen gehackt!”.

Studenten uit verschillende landen

Marc de Vreede van BeMyApp: “Een hackathon is een mooie manier om talent aan te trekken. Het is fantastisch te zien dat we voor deze hackathon studenten uit Nederland, België, Duitsland, Zweden en Denemarken mochten verwelkomen. Studenten die speciaal voor deze hackathon naar Nederland afreisden. Daar zijn we als organisatie trots op.”

De Hackathon is een initiatief van Provincie Limburg en de Brightlands Smart Services Campus (mede in het kader van Techruption) in samenwerking met BeMyApp. Provincie Limburg, Centraal Bureau voor de Statistiek, Trendsportal en Q-Park waren als track sponsor verbonden aan de uitdagingen. De deelnemers werden in hun uitdagingen bijgestaan door experts van Accenture, Conclusion en de track sponsors.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.