Google vereenvoudigt beheer van Android apparaten met nieuwe API

Google lanceert de Android Management API. Deze API vereenvoudigt het beheer van Android apparaten binnen een organisatie, ongeacht de fabrikant van deze apparaten.

“Veel van onze EMM partners schrijven hun eigen management app om het beheer van Android-apparaten mogelijk te maken. Dit noemen wij een ‘device policy controller’ (DPC) app. Een DPC app is in feite een agent die uitgerold wordt door de EMM, waarbij de echte waarde in het console en de back-end ligt waarmee de app rechtstreeks communiceert”, schrijft Nikita Kostylev, Software Engineer voor Android Enterprise, in een blogpost.

Beheer via server-side API

De Android Management API maakt het mogelijk Android apparaten via een server-side API te beheren en maakt het schrijven van een eigen management app overbodig. De API neemt hiermee volgens Kostylev veel complexiteit weg, zodat EMM partners van Google zich niet meer hoeven te richten op het onderliggende Android framework. Dit stelt hen in staat zich volledig te richten op de wensen van de klant.

“Het creëren van policies voor uw device fleet is nu net zo simpel als het creëren van een Google Cloud project en het maken van enkele REST API calls. Het Android Management API is gebouwd rond policies, in plaats van discrete transacties. Vertel de API simpelweg hoe een apparaat moet worden beheerd”, aldus Kostylev. “Achter de schermen interpreteert Google deze policies in een specifieke reeks acties voor het apparaat in kwestie en voert deze verzoeken uit met behulp van de Android Device Policy app, een managing agent ontwikkeld door Google. Aangezien wij de managing agent leveren, hoeven ontwikkelaars zich niet langer bezig te houden met de nuances van de framework implementatie, zoals welke API’s beschikbaar zijn of met welke bugs rekening moet worden gehouden op bepaalde versies van Android.”

De Android Management API (bron: Google)

De Android Management API (bron: Google)

Compatibel met Android 6.0 en hoger

De Android Management API is compatibel met ieder apparaat dat Android 6.0 Marshmallow of hoger draait en Google Play bevat. De API is daarnaast geschikt voor Android-apparaten van iedere fabrikant en biedt een consistente methode om alle Android-apparaten binnen een organisatie te beheren. De Android Management API is per direct beschikbaar als bèta. Ondersteuning bij het uitrollen van deze bèta is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.