Modulaire aanpak in Android 8.0 Oreo moet aanpak beveiligingsproblemen versnellen

Google heeft recentelijk Android 8.0 Oreo gelanceerd. Het besturingssysteem is in de nieuwste versie opgedeeld in verschillende modules, wat het voor ontwikkelaars van smartphones of tablets eenvoudiger moet maken updates geschikt te maken voor hun apparaten. Google hoopt dat updates hierdoor sneller beschikbaar zijn voor gebruikers.

Een groot aantal fabrikanten produceren Android-gebaseerde smartphones en tablets, die zijn voorzien van allerlei hardwarematige componenten. Android updates die door Google beschikbaar worden gesteld kunnen hierdoor niet direct beschikbaar worden gesteld aan eindgebruikers en moeten eerst door de fabrikant geschikt worden gemaakt voor de specifieke apparaat die zij gebruiken. Veel updates worden hierdoor pas relatief laat of zelfs nooit beschikbaar gesteld voor Android smartphones en tablets.

Kwetsbaar voor cyberaanvallen

Dit is een groot nadeel voor eindgebruikers. Indien een beveiligingsprobleem in Android met behulp van een update van Google, kunnen eindgebruikers deze in veel gevallen pas laat of zelfs niet dichten. Dit betekent in de praktijk dat zij langere tijd rondlopen met een kwetsbare smartphone of tablet, waardoor deze apparaten relatief eenvoudig kunnen worden aangevallen door cybercriminelen.

Hier wil Google met Project Treble een einde aan maken. Project Treble deelt het Android besturingssysteem op in twee modules: het Android OS Framework en de zogeheten vendor implementation. Deze scheiding maakt het voor fabrikanten mogelijk het Android OS Framework te updaten, zonder dat zij deze hoeven aan te passen voor de specifieke hardwarecomponenten die zij in hun smartphones gebruiken. Dit moet het updateproces niet alleen versnellen, maar ook goedkoper maken. Google hoopt dat fabrikanten hierdoor updates voor Android niet alleen sneller beschikbaar maken voor eindgebruikers, maar ook voor meer smartphones en tablets.

Before Treble (bron: Google)

With Treble (bron: Google)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.