Dijkhoff: ‘Ontwikkelaar kan aansprakelijk zijn voor schade die zijn product veroorzaakt’

Demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie (bron foto: Rijksoverheid)

Softwareontwikkelaars kunnen op verschillende manieren aansprakelijk zijn door schade die ontstaat als gevolg van hun product. Het huidige aansprakelijkheidsrecht heeft ook betrekking op ICT-producten en -diensten.

Dit heeft demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gezegd in een reactie (pdf) op kamervragen van PVV-Kamerlid Lilian Helder, waarover Security.nl bericht. Helder vroeg de staatssecretaris of softwareontwikkelaars aansprakelijk zijn voor schade die ontstaat omdat zij geen updates hebben uitgebracht. Ook wilde Helder weten of het huidige aansprakelijkheidsrecht toereikend is voor ICT-producten en -diensten.

Wanprestatie

Dijkhoff stelt dat dit het geval is en de Nederlandse wet verschillende mogelijkheden biedt om softwareproducenten aansprakelijk te stellen door schade die hun producten veroorzaken. Dit kan onder andere op basis van wanprestatie indien de software niet voldoet aan de veiligheid die is overeengekomen of die de afnemer redelijker wijs mag verwachten.

De staatssecretaris wijst hierbij op Europese regelgeving waar momenteel aan wordt gewerkt. Deze regelgeving bepaalt dat indien een verkopers updates belooft of de consument die redelijkerwijs mag verwachten, deze ook geleverd moeten worden door de verkoper. Indien deze updates niet worden geleverd en hierdoor schade ontstaat, kan deze schade worden verhaald op de verkoper.

Productaansprakelijkheid

Daarnaast kan een ontwikkelaar aansprakelijk worden gesteld op basis van productaansprakelijkheid. De producent is volgens Dijkhoff aansprakelijk voor gebreken in de productie van, informatievoorziening rond of het ontwerp van een product. Indien de software niet de veiligheid biedt die hiervan verwacht mag worden, kan de ontwikkelaar hiervoor dan ook aansprakelijk worden gesteld.

Onrechtmatige daad

Tot slot kan sprake zijn van een ‘onrechtmatige daad’ indien een ontwikkelaar iets onrechtmatigs of verwijtbaars doet, waardoor de eindgebruiker schade leidt. Denk hierbij aan situaties waarin een voorhanden zijnde update niet wordt uitgevoerd. “De huidige wettelijke bepalingen laten de rechtspraktijk de ruimte om rekening te houden met specifieke kenmerken van software en ransomware, en met de verschillende verantwoordelijkheden van producent, leverancier en afnemer”, aldus Dijkhoff in de brief.

One Response to Dijkhoff: ‘Ontwikkelaar kan aansprakelijk zijn voor schade die zijn product veroorzaakt’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.