Ontwikkelaars krijgen toegang tot Android Instant Apps

Alle Android ontwikkelaars kunnen per direct gebruik maken van Android Instant Apps. Deze nieuwe functie geeft gebruikers de mogelijkheid apps uit te proberen, zonder deze hiervoor te hoeven downloaden en installeren.

AndroidAndroid Instant Apps werd in mei 2016 aangekondigd en is sindsdien in ontwikkeling geweest. Sinds januari zijn al een aantal apps met ondersteuning voor de nieuwe functie beschikbaar. Nu kunnen alle ontwikkelaars aan de slag met Android Instant Apps.

Lichte versie uitproberen in webbrowser

Gebruikers die een app uitproberen via Android Instant Apps krijgen een lichte versie van deze app tot hun beschikking gesteld. Deze versie kan worden uitgeprobeerd in een webbrowser, zonder de app daadwerkelijk te hoeven downloaden.

Dit vereist overigens wel enig werk van ontwikkelaars; zij zullen een lichte versie van hun apps moeten toevoegen aan Google Play om dit mogelijk te maken. Hiervoor heeft Google enkele richtlijnen vrijgegeven, die volgens het bedrijf gezien kunnen worden als best practices voor Android apps in het algemeen. Het gaat hierbij onder andere om:

  • het verwijderen van onbekende of ongebruikte permissies, ongebruikte componenten, overbodige third-party dependencies en libraries;
  • het toevoegen van ondersteuning voor deeplinks, ook wel Android App Links genoemd;
  • het opdelen van apps in URL-adresseerbare modules van minder dan 4MB groot;
  • het implementeren van runtime permissies van Android 6.0;
  • het implementeren van Smart Lock for Password indien gebruikers zich kunnen authentificeren;
  • het accepteren van betalingen met Google Payment API of Google Play In-app Billing.

Meer informatie en een gedetailleerd overzicht van alle richtlijnen is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.