Ontwikkelaars kunnen aan de slag met API en SDK voor IBM’s Quantum Experience

IBM lanceert een API en SDK voor Quantum Experience, de cloud-gebaseerde kwantumcomputing dienst van het bedrijf. De API en SDK maken het voor kwantumonderzoekers en ontwikkelaars van algoritmes eenvoudiger om experimenten uit te voeren met de hardware van het bedrijf.

Quantum Experience is door IBM in mei 2016 gelanceerd, waarmee onderzoekers voor het eerst toegang kregen tot kwantumcomputing in de cloud. Met uitzondering van natuurkundigen en kwantumfanaten die termen zoals ‘superpositie’ en ‘verstrengeling’ begrijpen is kwantumcomputing voor computerwetenschappers en software engineers een complex onderwerp, stelt IBM. Hierdoor kon voorheen alleen select gezelschap uit de voeten met Quantum Experience.

Het IBM Q Lab in het T.J. Watson Research Center in het Amerikaanse New York, waar IBM werkt aan universele kwantumcomputingsystemen (bron: IBM)

Het IBM Q Lab in het T.J. Watson Research Center in het Amerikaanse New York, waar IBM werkt aan universele kwantumcomputingsystemen (bron: IBM)

API en SDK

De introductie van de API en SDK moet hier verandering in brengen. IBM wijst op de interactieve tool die het bedrijf vorig jaar vrijgaf om via Quantum Experience online een 5 qubit kwantumcomputer te programmeren. Daarnaast heeft het bedrijf de QASM programmeertaal gecreëerd voor kwantumcomputing. Met de API en SDK kunnen gebruikers de kracht van kwantumcomputing aanspreken met behulp van Python scripts.
De lichtgewicht API maakt het mogelijk verbinding te maken met de backend van de Quantum Experience, QASM code uit te voeren en resultaten te verzamelen van alle Python scripts.

Aantal qubits uitbreiden

IBM meldt daarnaast het aantal qubits van Quantum Experience in de toekomst verder te willen uitbreiden. Momenteel is een 5 qubit systeem beschikbaar, die het mogelijk maakt te testen en experimenteren met kwantumcomputing. Dit maakt het mogelijk nu alvast uitdagingen te verkennen die in de nabije toekomst met krachtigere kwantumcomputers kunnen worden aangegaan. IBM stelt dat naarmate het aantal qubits toeneemt, kwantumcomputers de mogelijkheid zullen bieden problemen op te lossen die meer rekenkracht vereisen dan klassieke computers ooit zullen leveren.
Het bedrijf stelt dat het van belang is nu alvast te experimenteren met kwantumcomputing. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk efficiëntere kwantumcompilers te maken, die het mogelijk maken programma’s te compileren die op efficiënte wijze op een kwantumcomputer draaien. Daarnaast moet worden onderzocht welke impact het vergroten van het aantal qubits heeft op dergelijke software. De SDK moet ontwikkelaars van compilers helpen nieuwe optimalisatietechnieken te ontwikkelen voor code die draait op kwantumcomputers.
Gebruikers kunnen met de IBM Quantum SDK aan de slag door een gratis Quantum Experience account aan te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.