CISQ werkt aan nieuwe meetmethode voor het oplossen van softwarefouten

Software (bron: FreeImages.com/Flavio Takemoto)

Het Consortium for IT Software Quality (CISQ) ontwikkelde eerder al een reeks standaarden waarmee de kwaliteit van software kan worden gemeten. Hierbij ligt de nadruk op betrouwbaarheid, security, prestatie-efficiëntie en onderhoudbaarheid. Het consortium werkt nu aan een nieuwe meetmethode die helpt de ‘technische achterstand’ die bedrijven op deze vlakken hebben in kaart te brengen. De meetmethode moet inzichtelijk maken hoeveel werk moet worden verricht om softwarefouten op te lossen.
De meetmethode wordt gebaseerd op een onderzoek onder ontwikkelaars dat op 1 januari 2017 van start gaat. Via dit onderzoek moet 86 fouten in software in kaart worden gebracht die ernstig afbreuk doen aan de kwaliteit van software. Ontwikkelaars wordt vervolgens gevraagd aan te geven hoe lang zij denken nodig te hebben om iedere softwarefout op te lossen.

Hoe groot is de technische achterstand?

“Dit is iets waar managers en leidinggevenden behoefte aan hebben”, zegt Dr. Bill Curtis, uitvoerend bestuurder van CISQ, tegenover SDTimes. “Zij willen weten hoe groot de technische achterstand is en hoeveel het gaat kosten om dit op te lossen.” Curtis stelt dat de softwarefouten vaak onzichtbaar zijn, tot het moment dat deze fouten tot problemen leiden. Denk hierbij aan security incidenten dit ontstaan door softwarefouten of problemen met het opschalen van applicaties.
De wijze waarop een dergelijke softwarefouten kunnen worden opgelost is afhankelijk van de bron van het probleem, stelt Curtis. Is het probleem beperkt tot één softwaremodule in een applicatie? Dan kan het probleem waarschijnlijk relatief snel worden opgelost. Zit het probleem echter in een component op systeemniveau? Dat maakt dit het oplossen van het probleem z’n twintig keer moeilijker. “Hiervoor moet een beleid op bestuursniveau worden gevormd”, aldus Curtis. “In iedere sprint moet tijd worden besteed aan het oplossen van technische problemen.”

Onderzoek

Het onderzoek van CISQ loopt van 1 januari tot en met 20 januari 2017. De eerste vijftig deelnemers aan het onderzoek ontvangen als dank een Amazon cadeaukaart ter waarde van 20 dollar. Daarnaast wordt een Amazon cadeaukaart ter waarde van 250 dollar verloot onder alle deelnemers aan het onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.