Twee veelbelovende apps ontwikkeld tijdens hackathon GGZ Oost Brabant

Twee veelbelovende apps ontwikkeld tijdens hackathon GGZ Oost Brabant (bron: FreeImages.com/iceviking)

De hackathon van GGZ Oost Brabant heeft twee veelbelovende applicaties opgeleverd. Het gaat om een webapplicatie die het persoonsbeeld van een cliënt visualiseert en een app die cliënten, naasten en medewerkers de mogelijkheid geeft te participeren in beleidsontwikkeling.
De hackathon, die op 9 en 10 december werd georganiseerd in Boekel, is opgezet door innovatienetwerk Gideonsbende. Twee teams van software- en websiteontwikkelaars gingen belangeloos aan de slag om ICT-gerelateerde producten te ontwikkelen voor die de zorg voor cliënten van GGZ Oost Brabant verbeteren.

Persoonsbeeld visualiseren

Esmay Haacke en Inge Verhagen – van het specialistisch zorgcircuit LVB-P (lichte verstandelijke beperking in combinatie met een psychiatrische aandoening) zijn verrast over de app die de hackers hebben ontwikkeld voor het visualiseren van het persoonsbeeld van cliënten. “Zij snapten de essentie waar we heen wilden. Een mooie basis is gelegd, we gaan nu samen aan de slag met de doorontwikkeling”, aldus Haacke en Verhagen.
In de webapplicatie wordt het persoonsbeeld van de cliënt visueel weergegeven als een blaadje van een bloem. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de ziekte van de cliënt en diens behandeling, maar ook naar de talenten en wensen van de cliuent. “Door verder te kijken dan iemands ziekte en beperkingen wordt het complete persoonsbeeld de basis voor de behandeling.”

Participatie-app

Daarnaast is een participatie-app ontwikkeld tijdens de hackathon. Met behulp van deze app kan de mening van cliënten, naasten en medewerkers over bepaalde onderwerpen worden gepeild. Daarnaast geeft de app cliënten, naasten en medewerkers de mogelijkheid op eigen initiatief een reactie of verbetervoorstel aan GGZ Oost Brabant te sturen.
De app is bedoeld om het participatieproces te ondersteunen dat GGZ Oost Brabant al een aantal jaar inzet om cliënten, familie, naasten en medewerkers intensief te betrekken bij het maken van nieuw beleid. Dit proces heet ‘ZOEMEN’, wat een afkorting is van Zorg, Ondersteuning, Ervaringsdeskundigheid, Medezeggenschap en Netwerkpartners. De nieuwe participatie-app heeft daarom de naam ‘Zoemer’ gekregen, wat naar dit proces verwijst.

Gideonsbende

De Gideonsbende is een innovatienetwerk binnen GGZ Oost Brabant dat innovatie stimuleert. Het netwerk is sinds 2014 actief en heeft de ambitie een netwerk van innovatieve medewerkers op te bouwen die samenwerken aan innovatieve ideeën, kennis met elkaar delen en elkaar inspireren. In 2015 organiseerde de Gideonsbende voor het eerst een hackathon. Deze leverde de Suïcide Preventie App op, die gratis beschikbaar is via de Apple’s App Store en Google’s Play Store. De app is inmiddels 4.000 keer gedownload.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.