Big Data Alliance brengt vraag en aanbod rond Big Data bij elkaar

Alexander Rinnooy Kan, mede oprichter van de Big Data Alliance

Nederland krijgt op korte termijn te kampen met grote tekorten aan Big Data experts. Tegelijkertijd zijn te weinig organisaties zich er van bewust dat Big Data grote concurrentievoordelen kan opleveren. De Big Data Alliance moet uitkomst bieden door studenten, universiteiten en bedrijfsleven met belangstelling voor Big Data elkaar te helpen vinden.
Alexander Rinnooy Kan (foto), zelf wiskundige en mede oprichter van de Big Data Alliance, roept op tot het komen van een gezamenlijke aanpak om internationaal niet achterop te raken. Big Data worden in Nederland nu al succesvol ingezet voor kankerbestrijding, terrorisme bestrijding, milieu en het behalen van Olympische medailles. Wil van der Aalst, Bestuurslid van de Big Data Alliance en hoogleraar aan de TU Eindhoven: “Nederland heeft een unieke uitgangspositie op dit terrein. Als één van de eerste landen wereldwijd kende Nederland een Econometrie opleiding met Nobelprijswinnaar Tinbergen als een van de grondleggers en ook op informatica gebied is Nederland van wereldklasse, met mensen als Tanenbaum en Dijkstra”.

Gericht op studenten, bedrijfsleven en onderzoekers

Het nieuwe platform richt zich op:

  • Het algemene publiek: met uitleg over: “Wat is Big Data?”
  • Studenten: met een gids om passende onderwijsprogramma’s te vinden, afstudeeropdrachten en banen
  • Bedrijfsleven: met kansen om in contact te komen met experts op de universiteit, gezamenlijk onderzoek te starten, ondernemerschap en innovaties te stimuleren, medewerkers via opleidingen data-wegwijs te maken en nieuwe medewerkers aan te trekken
  • Onderzoekers: met mogelijkheden om hun werk bekend te maken en om hen te helpen relaties te leggen met andere onderzoekers en met het bedrijfsleven

Albert Bogaard, ondernemer en mede-initiatiefnemer van de BDA, zegt: “Het bedrijfsleven moet innoveren. Het is to disrupt or to be disrupted. Big Data zal iedere markt openbreken. De universiteiten in Nederland hebben geweldige expertise en willen graag met bedrijven samenwerken. Van dat potentieel wordt echter te weinig gebruik gemaakt. Wij willen de band tussen universiteit, bedrijfsleven en ondernemers verder versterken en roepen hen op om zich bij het platform aan te sluiten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.