Mozilla doneert 385.000 dollar aan open source projecten

Dollars (bron: FreeImages.com/Stephen Hyun)

Mozilla maakt bekend via het Mozilla Open Source Support (MOSS) programma 385.000 dollar te doneren aan open source projecten. Het anonimiseringsnetwerk Tor en de op anonimiteit gerichte Linux distributie Tails ontvangen het grootste deel van de donatie.

Tor

Het bedrijf doneert 152.500 dolar aan Tor. Dit is een systeem waarmee een gedistribueerd netwerk kan worden gebruikt om anoniem en zonder gevolgd te worden te kunnen communiceren. De donatie wordt ingezet om de metrische infrastructuur van het Tor netwerk te verbeteren, wat het mogelijk moet maken de prestaties en stabiliteit van het netwerk te monitoren.

Tails

Daarnaast doneert Mozilla 77.000 dollar aan Tails. Dit is een security-by-default Linux distributie die gedraaid kan worden vanaf een live cd of vanaf een USB-stick. Het besturingssysteem helpt gebruikers hun anonimiteit af te schermen op iedere willekeurige PC. De donatie wordt gebruikt om reproduceerbare builds te maken. Deze builds moeten het voor derde partijen mogelijk maken onafhankelijk te verifiëren dat een Tails ISO image is gecompileerd uit de authentieke broncode van Tails.

Caddy

De HTTP/2 webserver Caddy ontvangt van Mozilla 50.000 dollar Caddy zorgt dat HTTPS automatisch wordt gebruikt en dat dit standaard via Let’s Encrypt loopt. De donatie van Mozilla wordt door Caddy gebruikt om een REST API, web interface en nieuwe documentatie te ontwikkelen. Dit moet het eenvoudiger maken meer diensten uit te rollen met TLS.

Mio

Mozilla doneert 30.000 dollar aan Mio, een asynchrone I/O library geschreven in Rust. De donatie wordt ingezet om ergonomische verbeteringen door te voeren in de API en het hierdoor eenvoudiger te maken applicaties met hoge prestaties te bouwen in Rust met behulp van Mio.

DNSSEC/DANE Chain Stapling

Het DNSSEC/DANE Chain Stapling project krijgt 25.000 dollar toegewezen. Dit project richt zich op het standaardiseren en implementeren van een nieuwe TLS extensie voor het transporteren van geserialiseerde DNSSEC record set, wat de latentie bij DANE en DNSSEC validatie moet terugdringen. De award wordt ingezet om de standaard in de IETF af te ronden en zowel een client-side als server-side implementatie te ontwikkelen.

Godot Engine

Godot Engine ontvangt een donatie van 20.000 dollar. Godot is een high-performance multi-platform game engine die geschikt is voor HTML5. De donatie wordt gebruikt om ondersteuning in te bouwen voor Web Sockets, WebAssembly en WebGL 2.0.

PeARS

Peer-to-peer Agent for Reciprocated Search (PeARS) is een lichtgewicht gedistribueerde online zoekmachine die draait in een eigen browser en pagina’s op een privacyvriendelijke wijze indexeert. De donatie wordt gebruikt om face-to-face samenwerking mogelijk te maken binnen het team achter PeARS, dat op afstand werkt. Daarnaast wordt de donatie ingezet om een bètaversie van de zoekmachine te lanceren.

NVDA

NonVisuel Desktop Access (NVDA) is een gratis open source screen reader voor Microsoft Windows. De donatie van Mozilla wordt gebruikt om zeker te stellen dat NVDA en Firefox goed blijven samenwerken nu Firefox de overstap maakt naar een multi-process architectuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.