IBM geeft ontwikkelaars via cloud toegang tot kwantumcomputer

IBM geeft klanten via de cloud toegang tot zijn kwantumcomputer (bron: IBM)

IBM gaat klanten via de cloud toegang geven tot zijn kwantumcomputer. Door IBM geselecteerde ontwikkelaars kunnen gebruiken maken van een 5 qubit kwantumcomputer die wordt gehost in het T.J. Watson Research Center in het Amerikaanse Yorktown Heights, New York. De kwantumcomputer, die IBM Quantum Experience heet, kan worden gebruikt voor het uitvoeren van experimenten.
Bij een traditionele computer wordt informatie verwerkt in bits. Ieder bit staat hier voor een nul of een één. Een kwantumcomputer werkt met kwantumbits, die ook wel ‘qubits’ worden genoemd (van het engelse quantum bit). Een qubit kan eveneens een nul of een één vertegenwoordigen, maar ook beide. Dit wordt ook wel een superpositie genoemd en is één van de redenen dat kwantumcomputers veel hogere prestaties leveren dan traditionele computers.
Door de kwantumcomputer toegankelijk te maken voor het publiek wil IBM onderzoekers en de wetenschappelijke wereld helpen nieuwe toepassingen en innovaties van kwantumtechnologie te ontwikkelen. De kwantumcomputer die IBM nu beschikbaar stelt beschikt over 5 qubits. BM verwacht dat in het komende decennia kwantumcomputers met 50 tot 100 qubits beschikbaar worden. Deze leveren volgens IBM betere prestaties dan de huidige top 500 supercomputers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.