Mobihack hackathon levert acht vernieuwende online applicaties en concepten op

Meer dan vijftig app-ontwikkelaars, designers en creatieven hebben tijdens de eerste editie van de Mobihack hackathon, meer dan 30 uur lang gewerkt aan slimme digitale oplossingen voor het verkeersvraagstuk in Heijendaal. Team Cortisol Solutions wint de hackathon met Schagile, een slim dashboard dat inzicht geeft in de OV capaciteit ten opzichte van de lesroosters van de scholen in Heijendaal.
Schagile is een slimme applicatie waarin openbaar vervoer informatie is gekoppeld aan lesroosters van de scholen in Heijendaal. Het doel is om roostermakers van alle scholen in Heijendaal inzicht te geven in de capaciteit van het openbaar vervoer, zodat ze bij het samenstellen van roosters beter rekening kunnen houden met de beschikbare OV capaciteit. Andersom kunnen OV aanbieders hun vervoersaanbod beter afstemmen, zodat studenten niet meer onnodig hoeven te wachten. Het winnende team bestond uit Thijs Bongers, Tim Jacobs, Casper Slenders en Tijmen Vink. Zij gingen er met de hoofdprijs van 2500 euro vandoor.

Mobiliteitsprobleem aanpakken met beschikbare data

Mobihack is een initiatief van de provincie Gelderland en gemeente Nijmegen in samenwerking met Radboud Universiteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en ROC Nijmegen. De vakjury van Mobihack bestond uit Michiel Scheffer (gedeputeerde Provincie Gelderland), Harriet Tiemens (wethouder gemeente Nijmegen), Ebel Slijp (Hyperloop), Michel ter Berg (Adjunct Directeur Radboud University) en Peter Schulz (Docent Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Volgens de jury pakte het winnende team met Schagile het mobiliteitsprobleem in het hart van het vraagstuk aan en maakten ze goed gebruik van de beschikbare data. “Het dashboard zorgt ervoor dat bestaande partijen op een vernieuwende manier naar het vraagstuk kijken en maakt heel visueel aan welke knoppen je kunt draaien.”
De tweede en derde plek gingen naar HEY Bike en OV Rewards, die het probleem van de overvolle bussen aanpakten met behulp van een applicatie. HEY Bike is een app gekoppeld aan een pas en fiets. Studenten krijgen een alternatief voor de overvolle bus door een gratis fiets te lenen, bijvoorbeeld vanaf stations als Goffert en Lent. De app OV Rewards maakt inzichtelijk hoeveel tijd het daadwerkelijk kost om met de fiets of bus te gaan, inclusief vertraging die overvolle bussen die voor je neus wegrijden opleveren. Gebruikers worden gestimuleerd om de fiets te nemen op drukke momenten en indien het regent middels extra punten die je kunt inwisselen voor producten.

Hackathons als kans

De prijzen op de Mobihack hackton zijn uitgereikt door Conny Bieze, gedeputeerde provincie Gelderland. “We denken veel na over mobiliteit van de toekomst. Ik zie hackathons als een kans om nieuwe ideeën van jonge mensen te krijgen voor wie de smartphone heel vanzelfsprekend is. Dat zie je bij Mobihack ook terug in alle nieuwe ontwikkelde apps voor het mobiliteitsvraagstuk.” Mark Spijker was namens de provincie Gelderland de organisator van Mobihack. Spijker: ”Wat mij triggerde, is met name de sterke intrinsieke motivatie van deelnemers. Ze staan echt te trappelen om hun kennis en kunde in te zetten voor maatschappelijke vraagstukken. Er zit zoveel expertise en kracht in de samenleving, daar zouden we in de toekomst nog veel meer uit kunnen halen.”
De winnaars van de Mobihack hackathon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.