Europese Data Protection Supervisor zet uitdagingen rond big data op een rijtje

Ook ontwikkelaars maken in toenemende mate gebruik van big data. Zo wordt via software en apps allerlei informatie verzameld die wordt gekoppeld aan andere databronnen om interessante inzichten te verkrijgen. Giovanni Buttarelli, de Europese Data Protection Supervisor, heeft een nieuw document uitgebracht over de uitdagingen rond big data. Buttarelli stelt dat big data en de onvoorziene doeleinden waarvoor deze wordt ingezet de principe van databescherming onder druk zetten. Het document is onder andere voor ontwikkelaars van Big Data-applicaties interessant leesvoer.
Giovanni Buttarelli, de Europese Data Protection SupervisorDe Duitse brancheorganisatie van de internetsector ECO wijst op het document, dat ingaat op de manier waarop sociale voordelen van big data kunnen worden ingezet om individuele rechten van Europeanen beter te beschermen. Buttarelli vraagt ontwikkelaars, IT-experts, academici, wetgevers, de IT-sector en de maatschappij mee te denken over de wijze waarop big data kan worden ingezet om de rechten van Europeanen beter te beschermen.
“Privacywetgeving is ontwikkeld om onze fundamentele rechten en waarde te beschermen. De vraag die de industrie en publieke instellingen zich zouden moeten vragen is niet of privacywetgeving van toepassing zou moeten zijn op big data processen, maar hoe deze effectiever kunnen worden ingezet”, zegt Buttarelli. Meer controle geven aan gebruikers is de sleutel voor de verantwoorde toepassing van big data in de toekomst, stelt de Europese Data Protection Supervisor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.