Wiebes zet plannen rond subsidie op softwareontwikkeling door ondanks zorgen van ICT-sector

Het kabinet houdt vast aan zijn plannen de definitie van programmatuur in de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) aan te passen. Dit tot ongenoegen van de ICT-sector, die waarschuwt dat het meest innovatieve deel van softwareontwikkeling door de wijzigingen niet langer in aanmerking komt voor subsidie.
Eric Wiebes, staatssecretaris van FinanciënDit meldt het Financieele Dagblad (FD). Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën schrijft aan de Tweede Kamer als voorbereiding op de plenaire behandeling van het Belastingplan 2016 dat de wijzigingen in de WBSO de wet verduidelijken. Wiebes stelt dat de ICT-sector dezelfde hoeveelheid subsidie blijft ontvangen als tegemoetkoming in loonkosten voor innovatie. Dit bedrag komt neer op 180 miljoen euro.

Geen subsidie voor innovatieve ontwikkelfase

In de nieuwe wet zouden softwareprojecten pas in aanmerking komen voor subsidie zodra het project in een officiële programmeertaal wordt vastgelegd. Het ontwikkeltraject dat vooraf gaat aan deze fase komt dus niet in aanmerking voor subsidie. ICT-bedrijven waarschuwen dat juist dit de meest innovatieve fase van de ontwikkeling is.
Ook waarschuwt de sector dat geen beroep meer kan worden gedaan op subsidie voor werk dat wordt uitbesteed. Voornamelijk voor het MKB is dit een probleem, aangezien hier veel met zzp’ers wordt gewerkt. Wel zijn er plannen om onderaannemers zoals zzp’ers zelf aanspraak te laten maken op een subsidie, maar hier heeft de sector geen vertrouwen in.

Mogelijkheden in het buitenland

“Dit raakt aan het hart van wat Exact in Nederland doet”, zegt directeur Belastingen Daisy Geelen in een reactie op het voorstel tegenover het FD. “We zijn hier bezorgd over. Als het doorgaat zullen we bij investeringen zeker ook kijken wat er in het buitenland mogelijk is om steun te krijgen voor softwareontwikkeling.” Ook Ruben Gersons, chief technology officer van startup Screen6, vreest de gevolgen van de wijziging. “Niet alles wat wij doen is vast te leggen in de formele programmeertalen, maar dat onze technologie vernieuwend is, bewijst onze snelle groei en mondiale uitrol.”
D66-Kamerlid Steven van Weyenberg heeft al laten weten te strijden tegen de aanpassing in de WBSO. Indien Wiebes het plan niet alsnog weigert wil Van Weyenburg een amendement indienen om de aanpassing tegen te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.