BlackBerry: ‘Verplicht ontwikkelaars apps op ieder platform uit te brengen’

John Chen, CEO van BlackBerry: 'Netneutraliteit betekent ook dat ontwikkelaars apps op ieder platform moeten lanceren'

In de Verenigde Staten wordt op dit moment een discussie gevoerd over netneutraliteit, iets wat in Nederland sinds 2012 in de wet is geregeld. Doorgaans betekent netneutraliteit dat providers internetdiensten niet mogen blokkeren of hier extra geld voor mogen vragen. BlackBerry is echter van mening dat definitie niet ver genoeg gaat. Als het aan de Canadese fabrikant van de smartphones ligt betekent échte netneutraliteit ook dat appontwikkelaars verplicht worden gesteld apps uit te brengen op ieder platform, zodat gebruikers op ieder platform iedere app kunnen gebruiken.
John Chen, CEO van BlackBerry, geeft in een blogpost zijn visie op netneutraliteit. “De sleutel van BlackBerry’s terugkeer is een strategie van applicatie- en contentneutraliteit geweest. We hebben bijvoorbeeld onze BlackBerry Messenger (BBM) dienst in 2013 beschikbaar gemaakt op apparaten van concurrenten. Tientallen miljoenen iPhone- en Android-gebruikers wereldwijd hebben BBM sindsdien gedownload en kunnen deze dienst kosteloos gebruiken. Vorig jaar hebben we onze veilige BES12 mobile device management (MDM)-software geïntroduceerd, die opnieuw ook beschikbaar is voor bedrijven en overheden waarvan werknemers iPhones of Android-apparaten gebruiken”, schrijft Chen.
De CEO vervolgt: “Helaas hebben niet alle content- en applicatieleverancier deze openheid en neutraliteit omarmd. In tegenstelling tot BlackBerry, dat iPhone-gebruikers in staat stelt onze BBM-dienst te downloaden en gebruiken, staat Apple BlackBerry- of Android-gebruikers niet in staat Apple’s iMessage berichtendienst te downloaden. Netflix, dat via de rechter heeft gestreden voor providerneutraliteit, discrimineert BlackBerry-gebruikers door haar streaming videodienst niet voor hen beschikbaar te maken. Veel andere applicatieproviders leveren alleen diensten aan iPhone- en Android-gebruikers. Deze dynamiek heeft een draadloos breedband ecosysteem gecreëerd met twee klassen, waarin iPhone- en Android-gebruikers in staat zijn aanzienlijk meer content en applicaties te gebruiken dan klanten die andere besturingssystemen gebruiken. Dit zijn precies de soort discriminerende praktijktijden die voorstanders van neutraliteit op providerniveau hebben bekritiseerd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.